Dislexia la adolescenti: simptome, cauze si tratament

/ / Modificat: 2022-01-26
Dislexia la adolescenti: simptome, cauze si tratament

Dislexia la adolescenti are propriile caracteristici care o diferentiaza de dislexia din copilarie in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul. Mai presus de toate, deoarece nu a fost detectata in primii ani de viata, dificultatile sunt de obicei mai grave.

Aceasta afectiune este o tulburare de invatare si este definita ca fiind o dificultate in citire, in identificarea sunetelor si in intelegerea alfabetului sau a cuvintelor. In ciuda faptului ca au un IQ normal, acesti tineri intampina obstacole majore in dobandirea de competente academice, ceea ce are un impact drastic asupra educatiei lor.

Iata care sunt cauzele, simptomele si tratamentele menite sa amelioreze dislexia la adolescenti.

Cauzele dislexiei la adolescenti

Cauza exacta a dislexiei la adolescenti nu este inca cunoscuta, dar exista mai multe cauze posibile:

  • Anatomia creierului adolescentului: este posibil ca aceasta tulburare sa se datoreze unor diferente structurale ale creierului, in special in emisfera stanga.
  • Factorul genetic: s-a constatat ca atunci cand parintii sufera de dislexie, copiii lor au cu 50% mai multe sanse de a suferi de dislexie.
  • Utilizarea ariei Broca: zonele creierului legate de limbajul scrisului si de fonetica prezinta o activitate foarte redusa in aceasta tulburare. Prin urmare, creierul cauta alternative neurologice pentru citire si aici intervine zona Broca, care este legata de procesarea limbajului si a vorbirii.

Simptomele dislexiei la adolescenti

Atunci cand dislexia este diagnosticata in adolescenta este probabil sa fi trecut neobservata in timpul scolii primare din cauza capacitatii copilului de a compensa dificultatile sale. Dar atunci cand cerintele intelectuale cresc, asa cum se intampla in scoala secundara, problema devine mai greu de gestionat si apar simptomele.

Semnele dislexiei la adolescenti sunt urmatoarele:

  • Dificultati in gestionarea si efectuarea temelor si in respectarea termenelor de predare. In general, acesti tineri atribuie adesea aceasta lipsa de organizare unei memorii slabe sau o justifica prin faptul ca profesorul nu le-a spus.
  • Trebuie sa citeasca textul de cateva ori pentru a-l intelege. Aceasta este o situatie frecventa si nu este legata de complexitatea informatiilor.
  • Probleme de intelegere a unor subiecte de matematica mai complexe, cum ar fi algebra.
  • Rezistenta la invatarea unei limbi noi, deoarece considera ca este o sarcina foarte dificila.
  • Diferente semnificative intre performantele lor scolare si performantele la testele scrise.

In cazul in care copilul are unul sintre aceste simptome este posibil sa sufere de dislexie. Cu toate acestea, este important sa nu intrii in panica si sa incerci sa analizezi toate variabilele. De exemplu, daca metoda de invatare pe care o primesc este cea mai potrivita pentru ei sau daca aceasta este legata de probleme sociale sau emotionale curente.

In acest sens, cel mai bine este sa consultam un specialist care sa evalueze adolescentul si sa ne ajute sa descifram cauza acestei dificultati de invatare.

Tratamentul dislexiei la adolescenti

Cand apare diagnosticul de dislexie este important sa pui in practica unul dintre urmatoarele sfaturi pentru a-ti ajuta copilul:

  • Ajutor profesional: atat pentru a confirma diagnosticul, cat si pentru a intocmi un plan de tratament. In acest caz, logopedul si psihologul pot fi de mare ajutor. 
  • Meditatii personalizate: adolescentii cu dislexie ar trebui sa aiba un profesionist specializat care sa lucreze cu ei in mod individual, pentru a le consolida abilitatile si a le depasi dificultatile. Exercitiile care urmeaza sa fie elaborate ar trebui sa includa urmatoarele domenii: matematica, concentrare, memorie, constientizare fonologica, limbaj oral si scris si invatare.
  • Abordarea multisenzoriala pentru a consolida dobandirea de competente: aceasta ajuta la imbunatatirea perceptiei senzoriale a adolescentului pentru a asculta, citi, vorbi si vedea.
  • Programe de lectura bazate pe fonica: acestea ajuta la o mai buna intelegere a relatiei dintre sunetele scrise si cele vorbite.
  • Materiale audio si video educationale: acestea promoveaza invatarea si abilitatile de lectura. In plus, in cazul in care tanarul intampina dificultati in dobandirea unei limbi noi, cum ar fi engleza, o modalitate buna de imbunatatire a invatarii este continutul didactic audiovizual.
  • Consolidarea pozitiva: indiferent cat de mici sunt realizarile lor, tinerii au nevoie de incurajare pentru a accepta noi provocari. Evitati criticile pentru a nu le afecta stima de sine.
  • Motivatie bazata pe interese reale: daca exista un subiect care ii place mai mult copilului, cauta carti din acea arie pentru a-l incuraja sa citeasca.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre