Postul intermitent a devenit una dintre cele mai populare si utile tehnici de slabire. Este insa sigur pentru adolescenti? Acesta este un lucru la care trebuie sa reflectezi serios, mai ales ca stiinta nu are inca suficiente deovezi in privinta postului intermitent nici macar in cazul adultilor, cu atat mai putin in cazul adolescentilor.
Este normal ca un adolescent sa aiba nevoie de mai multe substante nutritive pentru a face fata cresterii accelerate in inaltime si greutate, pe langa alte schimbari corporale. Prin urmare, ei trebuie sa manance in consecinta si sa nu limiteze nutrientii pentru perioade foarte lungi de timp. Dar daca vor sa slabeasca, poti folosi postul intermitent? Este acesta sigur?
Ce este postul intermitent
Postul a fost practicat in scopuri religioase de-a lungul istoriei. Dar, in scopuri dietetice, postul intermitent este definit ca un model de alimentatie care consta in prelungirea anumitor ferestre din ziua noastra in care nu mancam. Astfel, mesele sunt concentrate in mai putine ore pe zi.
De exemplu, poti “posti” timp de 12 ore si manca in urmatoarele 12 ore; posti timp de 16 ore si apoi manca timp de 8 ore; sau poti posti timp de 20 de ore si apoi manca timp de 4 ore. De asemenea, exista posturi de 24 de ore si posturi de 48 de ore. Dupa cum vezi, postul intermitent nu este o dieta in sine, ci un protocol pentru a manca in timpul zilei. Este o schema care schimba forma metabolismului din corpul nostru.
In timpul orelor de post, insulina, care este responsabila de furnizarea zaharului ca sursa de energie pentru celule, isi scade nivelul in sange. Prin urmare, organismul foloseste depozitele de grasime pentru a obtine energia de care are nevoie. Acest lucru duce la o pierdere iminenta in greutate. In plus, postul intermitent este, de asemenea, legat de prevenirea anumitor boli. Cu toate acestea, totul depinde de caracteristicile individului si de starea sa generala.
Exista riscuri in cazul postului intermitent?
"Nu tot ce straluceste este aur", pentru ca, in ciuda beneficiilor acestui mod de alimentatie, exista si unele riscuri. In acest sens, exista unele indoieli cu privire la faptul ca este o metoda sigura si eficienta de control a greutatii pe termen lung. Asa arata o analiza publicata in revista Behavioral Science.
Riscurile pe termen scurt si mediu de pana acum sunt urmatoarele:
- Anxietate: atunci cand trec multe ore fara sa mananci, pot fi generate anxietate si stres. Acest lucru duce la excese alimentare. Apoi, apare un sentiment de vinovatie si oamenii nu mai mananca in timpul ferestrelor de masa. Cu alte cuvinte, protocolul este complet pierdut.
- Tulburari digestive: gastrita sau arsurile la stomac apar atunci cand fereastra de post este prea lunga.
- Dezechilibru in aportul de nutrienti: Postul intermitent nu va spune ce sa mancati, ci cand sa mancati. Ca urmare, pot fi incluse alimente care nu furnizeaza vitamine si minerale si pot aparea dezechilibre nutritionale.
Este postul intermitent sigur pentru adolescenti?
Popularitatea postului intermitent pentru pierderea in greutate a ajuns in social media si la urechile adolescentilor care sunt preocupati de imaginea lor corporala. Ca urmare, multi il adopta ca mod de a manca pentru a arata mai bine. Cu toate acestea, pana in prezent exista insa unele contradictii cu privire la siguranta sa. Iata care sunt diferitele pozitii pe aceasta tema:
Cei care nu o sustin
Stiinta prezinta un studiu raportat in revista Eating Behavior, in 2022, care evidentiaza aparitia unui comportament deja cunoscut ca fiind periculos la adolescenti. Postul intermitent ar putea duce la tulburari de alimentatie, cum ar fi mancatul excesiv, varsaturile si exercitiile fizice compulsive.
Acest studiu face, de asemenea, un apel grijuliu catre profesionisti sa nu prescrie postul intermitent adolescentilor pentru a pierde in greutate. Un alt motiv este debutul pubertatii, deoarece apar schimbari biologice, emotionale si cognitive odata cu cresterea fizica accelerata. Iar pentru ca acestea sa se produca intr-un mod sanatos, este nevoie de multa energie si nutrienti.
FOTO: freepik.com