STUDIU! Tot mai multi copii sufera de tulburari mintale

/ / Modificat: 2022-02-14
STUDIU! Tot mai multi copii sufera de tulburari mintale

Unul din opt copii sufera de tulburari mintale care necesita tratament. Cu toate aceste, nici macar tarile dezvoltate, cu venituri consistente nu reusesc sa le ofere sprijin acestor copii. Cel putin asta arata rezultatele unei cercetari, publicate in revista Evidence-Based Mental Health, in cadrul careia s-au analizat datele a peste 14 dtudii din 11 tari diferite, efectuate in perioada 2003-2020. Studiile incluse in cercetare au fost efectuate in SUA, Australia, Canada, Chile, Danemarca, Danemarca, Marea Britanie, Israel, Lituania, Norvegia, Coreea de Sud si Taiwan.

In total, in cadrul studiilor, au fost analizati peste 61.500 de copii cu varsta sub 18 ani. Potrivit cercetarii s-a constatat ca prevalenta generala a tulburarilor mintale din copilarie a fost de 12,7%. Cele mai frecvente tulburari mintale au fost anxietatea, tulburarea de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), tulburarea de opozitie sfidatoare (de exemplu, comportament argumentativ), tulburarea de consum de substante (de exemplu, consumul problematic de alcool sau canabis), tulburarea de comportament si depresia.

Copiii nu au acces la tratament

Datele sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat copiii depistati cu tulburari mintale nu au acces la tratament. Unii dintre acestia au nevoie de tratament medicamentos, in schimb, altii, doar de consiliere psihologica. Cu toate acestea, mai putin de jumatate dintre copii au acces la aceste servicii.

"In mod ingrijorator, doar 44,2% dintre copiii cu tulburari mentale au primit servicii pentru aceste afectiuni.

In schimb, in majoritatea acestor tari exista servicii solide pentru problemele de sanatate fizica ale copiilor, cum ar fi cancerul, diabetul si bolile infectioase", au precizat autorii studiului.

Acestia mai sustin ca avem de-a face cu "o criza invizibila in ceea ce priveste sanatatea mintala a copiilor".

Serviciile de sanatate nu se adreseaza bolilor mintale

"Am descris o prevalenta ridicata a tulburarilor mentale in cazul copiilor, impreuna cu deficiente inacceptabile ale serviciilor in tarile cu venituri ridicate - intr-o masura care incalca drepturile copiilor.

Tarile cu venituri ridicate isi pot permite sa faca mai mult. Multe tari vor trebui sa mareasca substantial bugetele pentru sanatatea mintala a copiilor.

Acest lucru este deosebit de urgent, avand in vedere cresterile documentate ale nevoilor de sanatate mintala a copiilor, in urma pandemiei de Covid-19,  nevoi care se preconizeaza ca vor continua", au adaugat autorii studiului.

In ciuda importantei constatarilor, autorii noteaza mai multe limitari in lucrarea lor, in special variatiile metodelor utilizate in studiile incluse, abordarile lor de diagnosticare si modul in care au evaluat utilizarea serviciilor. Cu toate acestea, toate studiile analizate au raportat date despre copiii care au avut simptome si, de asemenea, deficiente ca urmare a tulburarilor lor mintale, subliniind nevoia de tratament.

"Credem ca analiza noastra poate permite factorilor decizionali sa inteleaga mai bine nevoile de sanatate mintala ale copiilor din tarile cu venituri ridicate.

In special, factorii de decizie politica pot folosi cifrele noastre de prevalenta ca puncte de referinta - calculand numarul celor care au nevoie de tratament la un moment dat in cadrul unei anumite populatii sau jurisdictii, apoi comparand numarul celor care au nevoie de tratament cu numarul celor care beneficiaza efectiv de servicii de sanatate mintala.", au concluzionat autorii studiului.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre