Adolescentii care asculta rock sunt un fenomen care a aparut aproape simultan cu dezvoltarea genului muzical. De asemenea, pornind din acelasi moment in timp, parintii au inceput sa-si faca griji din cauza posibilelor efecte ce le-ar putea avea muzica rock asupra copiilor lor.
De cateva decenii, adolescentii care asculta rock au fost una dintre problemele "clasice" cu care se confrunta parintii de pretutindeni.
Felul in care muzica rock influenteaza comportamentul adolescentului poate fi privit din mai multe perspective. O parte importanta a problemei ar putea fi versurile cantecelor.
Multe dintre mesajele cantecelor sunt legate de aspecte care pot influenta gandirea adolescentului, ca incurajarea sinuciderii, abuzul de droguri, consumul bauturilor alcoolice, sexul etc.
S-au efectuat multe studii in vederea gasirii unei corelatii intre versuri si suicidul in randul adolecentilor, insa expertii au ajuns la concluzia ca nu exista date empirice care sa dovedeasca faptul ca muzica rock a dus la o crestere a cazurilor de suicid in randul tinerilor.
Acelasi lucru a fost dovedit si in cazul corelarii cu depresia, anxietatea, agresivitatea si nervozitatea.
Dimensiunea sociala a problemei.
Adolescentii care asculta genul acesta de muzica vor avea inevitabil tendinta de a socializa cu persoane cu aceleasi preferinte muzicale. Grupurile de adolescenti rockeri se deosebesc radical de restul prin stilul de vestimentatie, limbaj si comportament.
Desi pentru un adolescent poate fi ocazia de a lega prietenii noi, exista si reversul medaliei si anume inseamna ca se va distanta de restul colegilor de clasa sau a amicilor care au alte preferinte muzicale.
Pentru parinti, probabil cel mai alarmant aspect este anturajul adolescentului, care in multe cazuri il poate influenta negativ. De la a capata obiceiul fumatului, sau a bautului in exces, lucrurile pot degenera inspre perspective din ce in ce mai sumbre sau se pot opri sau pot dispare la fel de usor precum au aparut.
Ce e de facut?
Ce este de tinut minte este ca tentatiile acestea exista in aproape toate grupurile de adolescenti, fie ei rockeri sau nu. In ultima instanta depinde de tanar daca decide sa le evite.
Depinde totusi in oarecare masura si de parinti, care ii pot explica lucrurile din timp sau care il pot ajuta sa treaca mai usor peste probleme.
De obicei, perioada aceasta rebela trece de la sine, dar poate fi depasita mai usor daca parintii gasesc noi feluri in care sa comunice cu copiii lor si sa le ofere mai degraba sfaturi din timp decat pedepse dupa.