Imediat dupa nastere, plansul bebelusului pune in dificultate si da batai de cap multor parinti. O mare parte dintre acestia este de parere ca niciun plans al copilului nu se compara cu cel din primele saptamani sau luni de viata, cand este mai intens si frecvent, iar cel mic nu poate spune de ce o face. Parintii nu pot identifica nevoile lui, din cauza lipsei de experienta, si nici nu reusesc inca sa se prinda cu usurinta care sunt cele mai eficiente metode pentru a-l calma!
Pana cand incepi sa capeti experienta si sa te "specializezi" in ingrijirea bebelusului, iti oferim cateva informatii utile, care te vor ajuta sa ramai calma in fata reprizelor interminabile de plans si sa interpretezi mai bine lacrimile copilului!
Curba plansului, cat plange nou-nascutul in primele saptamani de viata?
Din momentul in care se naste, plansul devine singurul mijloc de comunicare de care dispune bebelusul pentru a comunica cu tine si a-ti transmite principalele nevoi pe care le are.
Un nou-nascut poate plange intre 1 si 4 ore pe zi, media generala fiind undeva pe la 2 ore. Este important sa stii ca unii copiii plang mai mult sau mai putin decat altii.
Curba plansului este un indicator care evidentiaza cum evolueaza plansul in viata copilului, care sunt perioadele de varf si cand incepe sa scada in intensitate si frecventa. Potrivit acesteia, in primele 3 luni de viata, bebelusul plange cel mai mult si o face in special dupa-amiaza si seara.
Desi plansul nou-nascutului creste in intensitate in primele 2-3 saptamani, punctul culminant, in care plange cel mai mult, este identificat undeva in jurul varstei de 8 saptamani (2 luni). Incepand cu luna a 3-a, va scadea atat in intensitate, cat si in frecventa.
Cauze ale plansului in primele saptamani la bebelus
Motivele pentru care bebe plange la aceasta varsta sunt diferite de cele pentru care o face mai tarziu, la un anisor sau peste aceasta varsta.
Important este de stiut faptul ca, in primele saptamani de viata, plansul este metoda prin care copilul iti transmite principalele nevoi fiziologice:
- ii este foame;
- il doare ceva;
- are scutecul ud si vrea sa fie schimbat;
- are colici;
- ii este cald sau frig;
- este obosit sau stresat si ii este somn.
Desi nevoile de baza sunt principalele cauze ale plansului la nou-nascut, specialistii nu au reusit sa interpreteze si sa identifice toate motivele care stau la baza acestuia.
Se considera ca, pe masura ce copilul creste, motivele plansului se diversifica, iar unul dintre cele mai importante va fi nevoia de a fi bagat in seama si de a-ti atrage atentia.
O alta cauza a plansului de mai tarziu, de pana la un anisor, o constituie si aparitia primilor dintisori de lapte, care ii provoaca dureri mari si o stare de disconfort, iritandu-l si facandu-l sa devina moroconos.
Pentru a-ti da seama mai usor din ce motive plange bebelusul, specialistii au identificat cateva tipuri de plans care te ajuta sa intelegi mai repede si mai usor ce nevoi are:
- foamea (plans care creste treptat in intensitate si ajunge sa fie puternic si ritmic);
- stresul, nervozitatea, oboseala (plans incet si intermitent, care poate creste in intensitate, cu episoade de tipete puternice);
- durerea (plansul este ca un fel de strigat, ascutit, dur, strident, zgomotos si nu persista, apare secvential, in episoade de scurta durata).
Metode de calmare a plansului la copilul de cateva saptamani
Primul lucru pe care este recomandat sa il faci in momentul in care observi ca nou-nascutul plange este sa nu intri in panica si sa ramai cat mai calma cu putinta.
Daca esti o mamica fara experienta, primele reprize de plans ale copilului, dupa nastere, te-ar putea stresa si ingrijora foarte tare, din cauza ca nu stii cum sa controlezi situatia.
Retine ca, in primele saptamani, luni si chiar si dupa un an, copilul o sa planga foarte mult si in foarte putine cazuri este vorba de vreo boala sau afectiune. In plus, daca incepi sa fii iritata, speriata si stresata, ii vei transmite si lui trairile tale, iar plansul se va intensifica.
Mergi la el de indata ce il auzi plangand. Chiar daca probabil esti la curent cu aparitia mai multor teorii conform carora este indicat sa lasi copilul sa planga mai mult timp inainte de a merge la el, regula nu se aplica la un bebe de numai cateva saptamani. La aceasta varsta, nu plange pentru a-ti atrage atentia sau din "rasfat".
La cateva saptamani, motivele plansului nou-nascutului sunt importante si vizeaza cel mai adesea nevoile lui de baza: hrana, somnul, schimbatul scutecului etc. Asadar, in primul rand, este important sa verifici daca are scutecul ud, daca este ora de masa sau de somnic si alte nevoi pe care le-ar mai putea avea. Descoperirea cauzei plansului te ajuta sa iei si cea mai buna masura pentru a-l calma.
Alte metode eficiente de calmat copilul sunt:
- zgomotele albe (imita sunete din natura, care sunt linistitoare, sau din uterul mamei, foarte familiare si confortabile pentru bebe);
- leganatul;
- tinutul in brate (contactul piele pe piele) si plimbatul;
- plimbarea cu masina;
- zgomote banale (robinetul care curge, aspiratorul pornit etc.).
In situatia in care plansul copilului pare interminabil, este ascutit si intens, persista si pare ca se forteaza foarte tare, este recomandat sa mergi cu el la medic. Poate fi semnul unei afectiuni mai grave, care necesita ingrijiri medicale de specialitate.
De asemenea, daca manifesta un plans normal, dar care pare sa nu inceteze in urma aplicarii tuturor metodelor de calmare pe care le cunosti, du-l la medic pentru un consult de rutina.
Pe masura ce trece timpul, te vei obisnui sa interpretezi tipurile de plans ale copilului tau si sa stii exact ce masuri sa iei in diferite momente.
Cum te-ai descurcat in fata primelor reprize de plans ale copilului de dupa nastere? Cum ai invatat sa le interpretezi si ce metode de calmare au dat roade pentru a-l linisti mai repede si mai usor? Impartaseste-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!