Botulism
Intoxicatie alimentara provocata de bacilul anaerob Gram pozitiv Clostridium botulinum. Clostridium botulinum este prezent in sol, in ape si in organismele multor animale si produce spori care rezista la fierbere si la modalitatile de conservare (cu vin, cu otet sau prin afumare) utilizate in fabricarea conservelor in casa. Acesti spori secreta o toxina care inhiba secretia de acetilcolina care intervine in transmisia influxului nervos, provocand astfel paralizii in caz de ingerare a alimentelor care contin toxina. Uneori au fost semnalate cazuri de botulism si la consumatorii de conserve industriale (legume, peste).
Boala debuteaza dupa cateva ore pana la 5 zile dupa consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburarile de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) si o midriaza (dilatatia anormala si persistenta a pupilei). Ele sunt insotite de o uscaciune intensa a gurii, cu o dificultate la inghitire care poate presupune o angina. Pot aparea forme grave: encefalita, paralizie musculara, tulburari cardiace, chiar moartea subita.
Tratamentul este pur simptomatic si impune adesea spitalizarea cu supravegherea deglutitiei, respiratiei si starii cardiace. In general, este recomandata injectarea de ser antibotulinic. Boala regreseaza in general lent, in cateva saptamani.
Aceasta se bazeaza pe respectarea scrupuloasa a regulilor de pregatire alimentara si de taiere a animalelor. Conservele dubioase (capacul bombat, miros suspect) trebuie sa fie aruncate si neconsumate. Sterilizarea conservelor timp de o ora si jumatate la 1200C este o masura de igiena eficace, deoarece distruge toxina.
Singurul mall din Bucuresti deschis si in ziua de Craciun
Program Penny de Craciun 2024. Ce program au magazinele Penny de Sarbatori
Drama Laviniei Milosovici. Fiica ei a murit la doar 4 ani: „La mine,...
Urari si mesaje de Craciun 2024 pentru parinti, prieteni, rude, colegi
Program Profi de Craciun 2024. Ce program au magazinele Profi de Sarbatori
Mai multe noutati