Cum sa invatam alfabetul

Rating:

Articolul a fost votat de 104 persoane

Invatam alfabetulInvatarea alfabetului, in orice ordine, este destul de dificila pentru copii, dar este foarte necesar pentru a invata sa scrie si sa citeasca mai tarziu. Nu va speriati daca micutul pricepe literele mai greu, fiecare copil are ritmul lui. Pana si Mickey a avut probleme cu invatarea alfabetului. Ideea este, ca parinte, sa faci activitatile de invatare a alfabetului sa fie cat mai scurte si distractive.

 

Majoritatea copiilor recunosc unele litere intre 2 si 3 ani si pot identifica majoritatea literelor intre 4 si 5 ani. Poti sa incepi sa il inveti pe copilul tau alfabetul incepand cu varsta de 2 ani, dar nu te astepta sa le stapaneasca bine pentru ceva timp de acum incolo.

 

Primul pas in a-l invata pe micutul tau alfabetul este sa ii citesti povesti. In jurul varstei de 2 sau 3 ani, copiii carora le-au fost citite povesti in mod regulat incep sa inteleaga faptul ca literele sunt continute in carti.

 

Orice activitate de invatat literele ar trebui sa dureze maxim 5 sau 10 minute, in functie de cat de interesat este copilul tau. Incearca o sigura activitate pe sesiune, incercand maxim 5 litere de fiecare data.

 

Exista o multime de activitati distractive pentru a-l familiariza pe copilul tau cu literele alfabetului. Scrie-i numele pe o foaie de hartie sau pe "operele" lui de pictura, aratandu-i fiecare litera. Intr-un final, el va intelege ca acele litere, adunate, formeaza numele lui.

Poti sa ii scrii numele cu litere taiate din carton pe care sa le lipesti pe usa camerei sale, sau poti sa ii faci cadou un puzzle care sa formeze numele lui.

 

 

Litere cu magnet

 

Te poti folosi de litere cu magnet pe care sa le lipesti pe frigider. El se va amuza teribil cu ele, facand diferite combinatii deocamdata fara sens. Un alt exercitiu bun cu literele cu magnet este sa le pui pe o tava de cuptor si sa il rogi sa iti indice cate o litera. Cand va creste mai mare puteti sa inversati rolurile si sa te intrebe el pe tine. Poti sa faci si cateva greselute, pe care micutul tau sa ti le semnaleze. Copii se distreaza de minune atunci cand adultii fac o greseala.

 

Scrisul in orez si nisip

 

Imprastie un strat subtire de orez negatit pe o tava de cuptor. Arata-i copilului tau litera pe care ai dori sa ti-o deseneze in orez. Repeta procedeul folosind si alte litere. Acest lucru ii va fi folositor unui copil care invata mai bine folosindu-se de simtul senzorial. Poti sa faci aceasta activitate si cu nisip. Poti sa ii ghidezi tu manuta copilului astfel incat sa scrie corect litera.

 

Scrisul... gadilat!

 

Poti sa ii trasezi o litera pe spatele copilului tau si sa il rogi sa o ghiceasca si apoi sa schimbati rolurile. Atentie! Gadila!

 

Litere din spuma de cauciuc

 

Poti cumpara litere colorate din spuma de cauciuc cu care copilul tau sa se joace in baie. Ai grija ca spuma sa fie din cauciuc natural. In rest, spor la distractie!

 

Litere scrise in spuma de ras

 

O alta activitate distractiva si educatie este sa pui pe o tava de cuptor sau chiar direct pe masa din bucatarie un strat de spuma de ras. Roaga-l pe copilul tau sa netezeasca spuma intr-un patrat. Tine-i degetul aratator si ghideaza-l astfel incat sa scrie litere. Sterge si repeta de cate ori vreti!

 

Alexandra Ilie

 

Redactor Copilul.ro




Articole din aceeasi categorie:
Cum sa invatam culorile
Povestim ce stim despre... Importanta povestitului pentru copii
Sa invatam despre numere!
Invatam formele geometrice
Cum sa imbunatatesti capacitatea de invatare a copilului
Cum invatam copiii sa citeasca cu placere
Mami, pot sa ma incalt singur

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel