Rating:
Prescolarul simte o nevoie continua de cunoastere, este avid dupa informatii, pentru a cunoaste lumea in care creste. Mickey Mouse ne spune ca invatarea formelor geometrice, a marimilor si a culorilor este primul pas spre invatarea notiunilor artimetice de baza.
Cele mai multe jocuri pentru copii opereaza cu toate aceste trei concepte, deoarece cu cat sunt mai multe notiuni implicate intr-un joc, cu atat mai complexa este activitatea creierului.
Formele geometrice in sine includ notiuni de matematica, prin numararea laturilor. Minnie ne invata sa explicam astfel:
- Cercul este rotund, are zero laturi;
- Triunghiul are trei laturi: "tri" vine de la cuvantul trei;
- Patratul are patru laturi: "patrat" vine de la cuvantul patru;
- Dreptunghiul are tot patru laturi, insa nu sunt toate egale ca la patrat, ci sunt egale doua cate doua;
Invatarea formelor geometrice poate fi usor combinata cu invatarea culorilor, prin folosirea formelor geometrice de diferite culori. Culorile de baza sunt rosu, galben si albastru. Combinate doua cate doua, mai obtinem verde, oranj, violet. Daca doresti o paleta mai extinsa de culoare, poti sa folosesti si alb, negru, maro, gri sau roz.
Cand vine vorba de marimi, pe langa mare, mic si mijlociu, putem folosi si termeni de comparatie: mai mic, mai mare.
Ne jucam cu geometrie colorata!
Pe piata se gasesc jocuri cu forme geometrice colorate si de marimi diverse, insa le putem confectiona si acasa, dupa sfatul lui Mickey, sa decupam carton si sa lipim autocolant colorat. Alta varianta este sa il coloram cu tempera sau carioca impreuna cu cel mic. Ne putem folosi si de cubuletele pentru construit.
Abordarea jocului cu forme geometrice poate porni, in functie de varsta, in moduri diferite. Daca cel mic nu asimileaza inca numele formelor geometrice, incercam numai identificarea vizuala simpla, grupand formele care:
- Seamana intre ele ca forma;
- Seamana intre ele ca si culoare;
- Seamana intre ele ca marime.
In cazul in care copilul este suficent de mare pentru a numi formele, ne folosim pur si simplu de ele adaugandu-le la abordarea de mai sus. Aditional, Minnie ne sfatuieste sa alaturam forme geometrice astfel incat sa formam altele sau sa simbolizam obiecte, cum ar fi o casuta alcatuita dintr-un patrat cu un triunghi deasupra.
Daisy ne indeamna sa punem cat mai multe intrebari ajutatoare sau sa ii exemplificam copilului, pentru a-i face lucrurile cat mai clare si pentru a-l ajuta sa isi declanseze mecanisme logice si de asimiliare complexe.
Alte jocuri care implica formele geometrice
Jocuri care includ formele geometrice sunt si cuburile inscriptionate cu litere sau jocurile de lemn care presupun potrivirea formelor in locurile corespunzatoare. Acestea din urma asociaza de cele mai multe ori si notiuni legate de cunoasterea animalelor.
Jocurile cu creta pe asfalt pot si ele sa contina notiuni de forme geometrice si culori, pe care le putem strecura pana la urma in aproape orice situatie sau in orice alt joc, pentru a-l convinge pe cel mic sa utilizeze si sa isi fixeze cunostintele.
Loredana Apostol
Redactor Copilul.ro