Povestim ce stim despre... Importanta povestitului pentru copii

Rating:

Articolul a fost votat de 3 persoane

Povestim ce stim despreFaptul ca prescolarul povesteste tot ce stie despre un anumit obiect sau aspect, nu numai ca ajuta la fixarea cunostintelor deja acumulate, dar favorizeaza si trecerea la nivelul urmator de cunoastere.

 

Astfel, copilul tau isi face deja o baza de cunostinte generale, peste care poate sa adauge noi nivele de cunoastere, ca in cazul unui castel de cubulete!

 

Mickey Mouse ne indeamna sa povestim cat mai mult si cu orice ocazie, impreuna invatam cel mai bine! Sfatul sau este sa nu condamnam copiii pentru energia inepuizabila pe care o au sau pentru faptul ca vorbesc mult si le place sa povesteasca despre ce au mai vazut si ce au mai invatat. Povestitul ii ajuta sa creasca mari si sa devina adulti sociabili.

 

Ne jucam si povestim

 

Minnie Mouse ne sugereaza sa ii iscodim pe cei mici despre ce jocuri interesante au mai invatat la gradinita. Unele dintre ele pot avea aplicabilitate si acasa, desi au fost concepute pentru grupuri de copii.

 

Daca totusi nu gasesti niciunul potrivit pentru a fi jucat in familie, poti recurge la jocurile de cuvinte. Alta varianta ar fi un joc cu imagini si cuvinte.

 

De baza sunt jetoanele, orice cartonase cu imagini, decupaje din ziare sau desene facute de tine sau de cel mic. Da-i copilului fiecare imagine, pe rand. Cel mic are libertatea de a spune orice cuvant, expresie sau idee care se leaga de imaginea respectiva.

 

Aseaza imaginea pe o foaie alba si trece in jurul ei toate cuvintele spuse de copilul tau. Poti conecta fiecare cuvant de imaginea din centru printr-o linie, astfel incat sa arate ca un soare.

 

Desi cel mic poate nu stie inca sa citeasca, el va asocia cuvantul spus cu forma sa grafica si va observa cum este scris. Daca stie deja sa scrie cat de cat, copilul poate scrie chiar el cuvintele in jurul imaginii.

 

Ce teme abordam in joc?

 

Povestim ce stim despre animale, culori, plante, obiceiuri, locuri, fenomene meteorologice sau alte obiecte.

 

De exemplu, Daisy ne spune ca daca alegem un jeton pe care se afla o inimioara rosie, cel mic poate asocia imaginii cuvinte ca:

 

-         rosu;

-         dragoste;

-         mama;

-         ne da viata;

-         ne tine in viata;

-         bate;

-         sentimente;

-         indragostiti etc.

 

Corecteaza-l pe cel mic acolo unde greseste si pune-i intrebari ajutatoare ori ofera-i indicii. Jocul acesta poate fi jucat si in masina, pe drum spre gradinita ori in drumetie, oriunde exista timp de umplut.

 

 

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:
Cum sa invatam culorile
Cum sa invatam alfabetul
Sa invatam despre numere!
Invatam formele geometrice
Cum sa imbunatatesti capacitatea de invatare a copilului
Cum invatam copiii sa citeasca cu placere
Mami, pot sa ma incalt singur

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel