Ce facem cand un alt copil ne strica jucaria?

Rating:

Articolul a fost votat de 3 persoane

Cand un copil ne strica jucariaMickey Mouse si prietenii lui sunt un exemplu de buna purtare, prietenie si loialitate si ne invata sa ne purtam frumos cu cei din jur. Dar ce se intampla daca cineva ne strica jucaria?

 

In acest caz, Minnie ne sfatuieste sa ii invatam pe cei mici ce inseamna iertarea si intelegerea, insa acest lucru poate avea si un revers. In momentul in care copilul asociaza o fapta gresita cu iertarea imediata, poate face lucruri rele in ideea ca va primi iertare din partea celorlalti, ci nu pedeapsa.

 

Nu este suficient numai sa le spunem celor mici ce este bine si ce este rau, ci ajuta mai mult daca le provocam emotii concise de tipul integritatii si moralitatii.

 

La copii, ideea de proprietate este foarte puternica si se leaga de dezvoltarea psiho-afectiva a celor mici: un copil nu se inconjoara cu jucarii numai pentru scopul de divertisment, dar se conecteaza si emotional cu jucaria.

 

Mami, ce fac daca un copil imi strica jucaria?

 

Fie ca este vorba de un castel de cubulete, de o papusa, o jucarie de plus sau o masinuta, copilul se va atasa mereu de ele. Daca este vorba de jucarii, le va pretui datorita legaturii emotionale pe care o stabileste cu ele. Daca este vorba despre ceva ce a creat, cel mic are senzatia implinirii, a mandriei, iar faptul ca alt copil ii strica planurile il poate determina sa aiba reactii neasteptate.

 

Tocmai pentru a preveni o reactie violenta sau razbunarea, Mickey Mouse ne sfatuieste sa ii invatam pe copii iertarea, chiar daca ce a facut celalat copil nu este frumos. Uneori cei mici strica jucariile celorlalti din mici rautati copilaresti, insa alteori este vorba de un lucru neintentionat.

 

Minnie ne roaga sa-i invatam pe copii sa ierte o greseala nevinovata, prin ipoteza inversarii situatiei: daca cel mic ar face vreodata ceva rau fara sa vrea, lui i-ar placea sa fie inteles si iertat, nu-i asa?

 

Cum ii invatam pe copii iertarea

 

Pentru ca lucrurile sa fie clare in capul unui prescolar si sa nu ajunga la ideea mentionata mai sus potrivit careia interpreteaza intamplarea ca o permisiune de a face rau cu iertare garantata, mecanismul explicarii ar functiona cam asa:

 

  • Tu, educatoarea sau insusi copilul tau sa il roage pe impricinat sa promita ca nu va mai face niciodata asa, fiindca nu este frumos;

 

  • Cel mic sa il ierte pe cel care a gresit;

 

  • Sa ii spui copilului ca atunci cand va face si el o greseala la randul sau, isi va dori sa fie iertat si inteles;

 

  • Sa ii explici copilului tau ce frumos este sa fii bun cu altii, deoarece si ei vor fi buni cu tine la randul lor.

 

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro

 

 


Articole din aceeasi categorie:
Ce inseamna sa ai propria jucarie? Etica la copii
Etica la copii: Puterea cuvintelor si impactul lor
Invatam despre bine si rau din povesti
Invatam sa facem cele mai bune alegeri
Cum invata copiii sa aprecieze valorile
Invatam din greseli in 10 pasi
Invatam despre bine si rau cu ajutorul filmelor

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel