Ce inseamna sa ai propria jucarie? Etica la copii

Rating:

Articolul a fost votat de 2 persoane

Cand un copil ne strica jucariaCe inseamna pentru un copil sa aiba propria jucarie, sa o identifice ca fiind proprietatea sa? Mickey Mouse ne povesteste ca in primii asa-numiti "sapte ani de acasa" cel mic deprinde valorile morale si diferentiaza binele de rau, in functie de modelele pe care le cunoaste.

 

Daisy ne avertizeaza ca daca cel mic va avea mai multe contacte cu modele inspirationale negative, exista mari sanse sa le asimileze pe acelea si sa le considere corecte. Daisy crede ca este important sa ii explicam constant copilului ce e bine si ce e rau.

 

La copii, ideea de proprietate este foarte puternica si se leaga de dezvoltarea psiho-afectiva a celor mici: un copil nu se inconjoara cu jucarii numai pentru scopul de divertisment, dar se conecteaza si emotional cu jucaria, ajungand sa isi proiecteze diferite sentimente asupra acesteia, cum ar fi:

 

  • Prietenia, fraternitatea;
  • Sentimentele materne sau paterne;
  • Altruismul, bunatatea;
  • Notiunea de a avea grija de cineva.

 

Proiectand asupra ursuletului de plus sau a papusii toate actiunile pe care mami le face fata de el (il hraneste, il spala, il ingrijeste, il mangaie, il iubeste etc.), copilul asimileaza valori pe care le va fructifica in viitor, dar ia si cunostinta de ele.

 

Notiunea de proprietate personala la copil

 

Cu cat cresc, copiii invata sa se alinieze regulilor sociale care tin de comportament si valori. Minnie cea isteata ne explica faptul ca, tocmai pentru ca sunt copii, uneori au nevoie de vorbe mangaietoare prin care sa li se suprime tendintele egoistice si cele de rautate.

 

Este normal ca un copil sa doreasca tot timpul sa fie in centrul atentiei, deoarece in procesul de dezvoltare intelectuala si de invatare, celui mic i se ofera toata atentia parintilor. Tonul bland si cuvintele clare pot inocula copilului, in timp, placerea:

 

  • de a darui;
  • de a imparti o jucarie cu cineva;
  • de a imprumuta o jucarie cuiva;
  • de a se simti bine ca face un lucru bun.

 

Mickey Mouse ne sfatuieste sa il incurajam pe copil sa gandeasca, sa evalueze si sa isi exprime propriile idei legate de egalitate si prietenie. Numai ascultandu-l pe cel mic putem afla ce se afla in capusorul lui si cum putem cultiva si incuraja notiunile corecte.

 

Nu ezita sa ii pui intrebari si sa il impingi sa expuna felul in care el vede lucrurile, deoarece intelegandu-ne copilul il putem ajuta sa creasca mare si sa aiba un caracter integru.

 

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:
Etica la copii: Puterea cuvintelor si impactul lor
Invatam despre bine si rau din povesti
Invatam sa facem cele mai bune alegeri
Cum invata copiii sa aprecieze valorile
Invatam din greseli in 10 pasi
Ce facem cand un alt copil ne strica jucaria?
Invatam despre bine si rau cu ajutorul filmelor

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel