Rating:
Copiii invata sa aprecieze valorile prin interactiunea zilnica dintre ei si parintii lor. Mickey Mouse ne impartaseste ideea potrivit careia orice copil invata din fiecare experienta simpla prin care trece, deoarece se afla la varsta setei de cunoastere si insusire a valorilor.
Asadar, este o greseala sa credem ca transmiterea valorilor morale se limiteaza la educatia religioasa sau la sfaturile cu privire la ajutorarea persoanelor din jur. Minnie Mouse ne spune ca fiecare dintre noi are in sange anumite valori care se pot transmite urmasilor. In acelasi timp, suntem capabili sa invatam si sa dobandim anumite convingeri care se potrivesc personalitatii noastre si modului de a gandi.
Desi copiii invata dupa model, nu este neaparat necesar sa respecti cu strictete o anumita conduita. Daca stii sa evidentiezi avantajele, atunci orice copil va alege sa cunoasca si sa respecte anumite reguli. Mai mult, el va fi capabil sa-si creeze propriile valori pe care sa le respecte si sa le sustina.
Invatam valorile umane prin joaca
Jocul cu papusile initiaza copiii in obisnuintele comportamentului social, cu papusi incep sa foloseasca ablitatile sociale care ii vor ajuta sa creasca, absolut necesare pentru viata lor adulta.
Un joc este mult mai mult decat distractie. Inseamna sa inveti sa socializezi cu alti copii, sa-ti dezvolti abilitatile sociale, sa-ti controlezi emotiile. Jocurile de grup au ingrediente esentiale pentru mintea copiilor prin care li se stimuleaza dezvoltarea intelectuala, li se imbogatesc cunostintele si dobandesc abilitati care ii vor transforma in persoane mai sigure si mai independente.
Bazandu-ne pe eficienta discutiilor purtate la intamplare cu cel mic, Mickey ne recomanda ca, imediat dupa ce am citit o poveste, dar si la mai mult timp dupa aceea, sa le punem intrebari legate de valorile pe care acea poveste le transmite si sa incercam sa ii facem pe copii sa le defineasca si sa le exemplifice (bunatate, prietenie, loialitate, tradare etc.)
Puterea exemplului in insusirea valorilor de catre copil
Copiii invata foarte mult din exemple. Parintii care pe strada arunca intotdeauna gunoaiele in cos vor fi un exemplu pozitiv pentru acestia. Orice actiune a parintilor sau comportament (in casa, in mijloacele de transport in comun etc.) va fi adoptata de catre copii. Ei vor fi obisnuiti inca de mici cu astfel de ritualuri si le vor considera intotdeauna corecte.
Show-urile de televiziune pentru copii pot avea un impact pozitiv major, pentru ca servesc drept model pentru copii. Clubul lui Mickey Mouse ii invata pe cei mici si despre ce inseamna sa imparti si sa gandesti. Prin intermediul dialogurilor captivante, astfel de seriale TV transmit idei complexe si situatii pe care cei mici le vor trai si ei in viata lor.
Cei mici pot sa distinga valorile din modul in care judeca parintii societatea in care traiesc. Tocmai de aceea, Donald ne sfatuieste sa ne filtram limbajul si comportamentul in preajma copiilor, ba chiar sa ne insusim mai multe calitati, pentru a le transmite si celor mici prin puterea exemplului.
Mediul in care socializeaza tinerii nu poate fi mereu controlat. Poate ca am ales un loc potrivit pentru a-i invata diferite lucruri, dar nu putem sa alegem oamenii care vor interactiona cu ei. De multe ori copiii aud sau vad lucruri pe care parintii nu le considera potrivite pentru ei. Dar daca le oferim incredere si ii determinam sa ne impartaseasca problemele, atunci le putem impartasi perspectiva noastra.
Loredana Apostol
Redactor Copilul.ro