Poti sa il inveti pe copilul tau cum sa invete din greseli, asa cum si cei 6 senzationali invata in fiecare zi! Copilul tau va invata astfel sa priveasca greselile nu ca pe erori sau ca pe ceva negativ, ci ca pe lectii de viata.
El va invata astfel sa vada jumatatea plina a paharului cu conditia ca greselile sa nu se repete. Copiii nu ar trebui sa invete numai prin incercare si greseala. Ca parinte, ai datoria sa il avertizezi si sa ii explici conceptul de greseala - lectie invatata. Este un dar minunat facut copilului – a-i impartasi din experienta ta de viata.
Cum sa pui problema in fata copilului tau. 10 pasi spre succes
- Ajuta-l pe copilul tau sa vada ca deciziile pe care le ia fac parte din viata de zi cu zi si ca pot sfarsi prin a fi greseli sau lucruri bune. Depinde doar de el.
- Vorbeste-i copilului tau despre greselile pe care tu le-ai facut in trecut (si despre care poti sa vorbesti cu el la aceasta varsta).
- In loc sa vorbesti ore in sir despre consecintele faptelor lui, explica-i mai simplu prin relatia cauza - efect. Nu uita ca si o cauza dificila poate produce un efect pozitiv.
- Invata-l pe copilul tau cum sa reactioneze la greselile celorlalti. A invata sa nu judeci sau sa nu te bucuri cand ceilalti gresesc sunt lectii importante pentru un copil.
- Observa-l pe copilul tau cand ia o decizie corecta sau atunci cand regreta o decizie gresita. Acest lucru se poate intampla acasa, la scoala, pe terenul de sport sau oriunde merge copilul tau.
- Explica-i copilului cand este necesar sa vorbeasca cu un adult despre o greseala sau cand are nevoie de ajutor sa iasa dintr-o situatie dificila creata de el.
- Atunci cand citesti cu copilul tau, arata-i datile in care personajele, copiii sau adultii fac greseli. Explica-i cum situatia ar fi putut fi rezolvata altfel.
- Arata-i cum poate sa priveasca laudele sau criticile aduse lui intr-un mod pozitiv. Copiii trebuie sa fie invatati sa accepte politicos si sincer complimentele, dar si sa invete din critica negativa care li se aduce, in loc sa o considere o ofensa personala.
- Vorbeste-i copilului tau despre cum sa isi revina dupa ce a facut o greseala. In loc sa il certi, vorbeste-i pe un ton calm despre ce e de facut acum si cum poate sa evite astfel de situatii pe viitor. Explica-i ca nu are rost sa se framante cu ce ar fi putut face, ci cum poate sa repare ce a stricat.
- In timp ce copilul tau creste si se maturizeaza, ajuta-l sa anticipeze deciziile care pot surveni astfel incat sa poate evita greselile sau macar sa le minimizeze efectul. Explica-i ca va fi nevoit sa faca fata deciziilor gresite si atunci cand va fi adult, dar ca exista metode prin care putem sa ne bucuram de viata, in ciuda greselilor, daca reusim sa invatam ceva din ele.
Alexandra Ilie
Redactor Copilul.ro
Articole din aceeasi categorie:
Ce inseamna sa ai propria jucarie? Etica la copii
Etica la copii: Puterea cuvintelor si impactul lor
Invatam despre bine si rau din povesti
Invatam sa facem cele mai bune alegeri
Cum invata copiii sa aprecieze valorile
Ce facem cand un alt copil ne strica jucaria?
Invatam despre bine si rau cu ajutorul filmelor