Invatam sa facem cele mai bune alegeri

Rating:

Articolul a fost votat de 1 persoane

Invatam sa facem alegeriCopiii vor lua o multime de decizii gresite si le vor repeta chiar si atunci cand vor creste si vor fi adulti. Responsabilitatea ta ca parinte este sa ii indrumi spre a lua cat mai putine decizii gresite si sa ii inveti cum sa ia decizii corecte.

 

Realitatea este ca din decizii gresite copilul tau va invata despre consecintele faptelor lui si despre cum sa ia decizii corecte in viitor, asa ca nu poti si nici nu este indicat sa il opresti in toate cazurile. O problema apare insa atunci cand ia aceleasi decizii gresite de mai multe ori sau, in alte cuvinte, cand nu invata din greseli.

 

Pentru ca a lua decizii este o abilitate care se dobandeste, copiii pot deveni „profesionisti” in a lua decizii gresite. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand parintii nu fac decat sa rezolve consecintele deciziilor gresite, dar nu si cauza lor. Astfel, copiii nu inteleg conceptul de responsabilitate.

 

Mickey te sfatuieste: Pentru a fi mai simplu de inteles poti sa ii explici copilului tau ca deciziile sunt ca relatia dintre cauza si efect. Daca iei o decizie, va urma un rezultat. Daca mint, va urma sentimentul de vinovatie, daca mananc prea multe dulciuri, o sa mi se faca rau etc.

 

Deciziile si consecintele lor


Ceea ce trebuie sa inteleaga copiii este ca au dreptul sa aleaga, dar o data cu decizia trebuie sa ne asumam si consecintele care vor rezulta. In functie de decizia pe care o luam, consecintele pot fi bune sau rele.

 

Deciziile pot fi explicate in felul urmator:

 

  1. Deciziile gresite au consecinte negative;
  2. Deciziile corecte au consecinte pozitive;
  3. Consecintele nu sunt intotdeauna imediate.

 

Cum sa facem cele mai bune alegeri

 

Pentru a-l indruma pe copilul tau sa faca cele mai bune alegeri, limiteaza-i optiunile (de exemplu, in magazin, lasa-l pe el sa aleaga intre trei fructe sau trei tipuri de iaurt si acasa lasa-l sa aleaga intre trei tinute). De asemenea, sfatuieste-l sa se gandeasca inainte sa actioneze. In afara de asta, inainte sa ia o decizie cel mic trebuie sa isi puna urmatoarele intrebari:

 

-         De ce vreau sa fac asta?

-         Care sunt optiunile mele?

-         Care sunt consecintele faptelor mele? (sau, in limbajul lor, "Cat o sa ma certe mama daca fac aceasta alegere?")

-         Cum va afecta decizia mea pe cei din jur?

-         Este aceasta decizie benefica pentru mine?

 

Alexandra Ilie

 

Redactor Copilul.ro

 

 


Articole din aceeasi categorie:
Ce inseamna sa ai propria jucarie? Etica la copii
Etica la copii: Puterea cuvintelor si impactul lor
Invatam despre bine si rau din povesti
Cum invata copiii sa aprecieze valorile
Invatam din greseli in 10 pasi
Ce facem cand un alt copil ne strica jucaria?
Invatam despre bine si rau cu ajutorul filmelor

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel