Rating:
A invata un copil despre animale este o prioritate mai mare chiar decat culorile sau numerele. Copiii au avantajul inocentei, mintile lor sunt pure si faptul ca ii vei invata despre mediul inconjurator va merita efortul. Plus ca, nu exista copil caruia sa nu-i placa animalele!
Cumpara-i copilului tau fotografii cat mai realiste cu animale. Copiii sunt fascinati de culorile si formele animalelor. Animalele sunt prezente si in multe dintre desenele animate pentru copii. Sa nu uitam ca Mickey este un soricel, Donald un ratoi si Goofy un catel. Atrage-i atentia asupra acestui lucru si arata-i fotografii cu animalele reale. Acest lucru il va ajuta sa inteleaga stilizarea si abstractizarea artistica.
Incearca sa faci din invatatul animalelor un proces relaxant si placut. Arata-i si vorbeste-i copilului tau despre maxim un animalut pe seara pentru a nu-l incarca cu prea multe informatii. Povesteste-i despre rasele de caini si speciile familiei feline. Dinozaurii sunt apreciati in mod special de catre copii si in general speciile disparute sau rare. Explica-le ca porcii "grohaie", caii "necheaza", pisicile "miauna" si gainile "cotcodacesc". Spune-i si ca mamutul este stramosul elefantului si ca a existat in vremuri stravechi.
Efectele audio sunt indragite de catre copii. Poti face "miau" ca pisica, "muuu" ca vacuta, "cotcodac" ca gaina si asa mai departe. Invata-l si despre mancarurile preferate ale anumitor animale si diferenta dintre cele domestice si cele salbatice. Explica-i si despre puii animalelor, si cum cangurul isi poarta puiul in marsupiu. Vorbeste-i despre reptile, mamifere, animale acvatice si terestre.
Vei fi uimita in momentul in care copilul tau va recunoaste un dragon de Komodo intr-o carte sau cand iti va spune ca manzul este puiul calului.
Vizita la gradina zoologica
Vizita la gradina zoologica poate fi foarte utila in mometul in care doresti sa-l inveti pe micutul tau despre animale. Copiii pot invata astfel cum se comporta animalele, de unde provin si ce sunete scot. Vizita la gradina zoologica iti va oferi si sansa de a-i arata copilului tau varietatile de caini, pisici, iepuri, maimute etc. Pentru a face procesul de invatare mai eficient, adu de acasa imagini printate cu animalele pentru ca prichindelul tau sa le recunoasca.
Responsabilitatea fata de animale
Pe masura ce invata din ce in ce mai mult despre animale, spune-i si despre conservarea mediilor in care traiesc animalele, efectele incalzirii globale si responsabilitatea fata de mediul inconjurator.
Daca vrei sa-i cumperi un animal de companie, incepe cu ceva de dimensiuni mici. Un hamster sau un papagal si cand va creste mai mare vei putea sa-i iei un caine. Invata-l sa se poarte frumos cu animalele, sa le respecte si cearta-l daca vezi ca se poarta cu cruzime fata de ele.
Invata-l si cum sa aiba grija de animale, cum sa le hraneasca, sa le dea apa, sa le faca curat etc. Acest lucru il va pregati pentru ca mai tarziu sa aiba grija de un animal de companie mai mare si il va invata importanta responsabilitatii fata de alte vietati.
Alexandra Ilie
Redactor Copilul.ro