Cum sa cresti un copil cu o imaginatie bogata

Rating:

Articolul a fost votat de 3 persoane

Cum sa cresti un copil cu o imaginatie bogataEste foarte important sa stii cum sa cresti un copil cu o imaginatie bogata. Creativitatea si libertatea de gandire sunt calitati care trebuie incurajate de la cele mai mici varste. Exista o multime de moduri prin care poti, ca parinte, sa-i incurajezi creativitatea si imaginatia copilului tau, de la povesti, jocuri de rol, muzica si pana la jucarii.

Chiar si cand copilul tau este foarte mic, poti observa franturi din spiritul sau creativ, de exemplu cand imita lucruri pe care le vede in jurul lui – un comportament care apare in jurul varstei de 18-20 de luni. Copilul tau poate imita gesturile tale, de exemplu hranindu-si jucaria in felul in care tu il hranesti pe el, sau punand-o in pat sa doarma.

Ce poti face pentru a stimula imaginatia copilului tau

Citeste-i din carti de povesti

A citi povesti impreuna cu copilul tau este o modalitate grozava pentru a-i imbogati cunostintele si pentru a-i stimula imaginatia. Alege carti cu imagini mari, colorate si tine minte ca acum, cat timp copilul tau nu stie sa citeasca, el nu poate insista sa respecti cu exactitate textul. Poti astfel sa inventezi tu partial povestea si chiar sa il rogi pe micutul tau sa te ajute cu finalul. Citeste-i cu intonatie, in functie de rol, si vorbeste cu el despre ce ar putea sa se intample cu personajele din carte. Imita diferitele sunete facute de animale sau masini si exemplifica folosind imaginile.


Impartasiti povesti

Puteti sa impartasiti povesti din viata de zi cu zi sau complet inventate, in care cel mic sa fie personajul principal. Inventati o intriga si rezolvati-o impreuna. In curant prichindelul tau isi va inventa propriile povesti.

Muzica

Desi copilul tau nu este pregatit inca sa ia lectii serioase de muzica, tu poti sa-i umpli „lumea” cu muzica. Ascultati impreuna muzica din genuri variate si incurajeaza-l sa participe cantand, dansand, sau „cantand” la instrumente muzicale de jucarie.


Jocurile de rol

Copiii invata foarte mult din "dramatizarea" evenimentelor din viata de zi cu zi. Atunci cand copilul tau inventeaza un scenariu sau o actiune si personaje potrivite (de exemplu, "Este ora de pranz pentru ursulet"), el isi dezvolta abilitati sociale si verbale. El va invata despre problemele emotionale atunci cand scenariile sale vor include sentimentele de bucurie, tristete, frica sau dezamagire. Faptul ca se imagineaza pe sine in rolul de tata, doctor sau profesor il face sa se simta puternic si astfel poate simti cum este sa fii "la putere", sa fii cel care ia deciziile.

 

Alexandra Ilie

 

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:

Pictam cu degetelele: Cum arata dragostea?
Activitati creative care incurajeaza imaginatia copilului
Cum fac animalele? Masti si dans pentru copii
Micul actor. Dezvoltarea creativitatii
Povestile incurajeaza imaginatia
10 moduri prin care sa dezvolti creativitatea copilului
Proiecte de gradinarit pentru copii
test

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel