Rating:
Pictura este o forma de exprimare artistica prin care dam viata in culori ideilor noastre. Mickey Mouse ne sfatuieste sa lasam creativitatea si imaginatia copiilor libere si sa pictam alaturi de ei cu degetelele, intr-un amestec fascinant de culori! Oare cum arata dragostea? Hai sa o pictam!
Nimic nu iti va bucura mai mult copilul decat sa deseneze liber, fara sa aiba nevoie decat de culori puternice si de manute!
Cum arata dragostea?
Culorile puternice sunt cele mai sugestive pentru starile la fel de puternice, cum ar fi dragostea, empatia, fericirea, prietenia adevarata. In mod normal avem nevoie de:
Gandeste-te ca masa si hainele au o mare sansa de a arata la fel ca desenul, insa nu este cazul sa te superi daca cei mici vor fi cuminti si vor incerca pe cat posibil sa puna culorile doar pe coala de hartie.
Ce alte materiale mai putem folosi?
Cel mai la indemana este sa folosim tempera normala, diluata. In magazine se gasesc insa culori pentru pictatul cu degetele, unele usor de spalat.
O alta optiune este sa facem culori din praful de budinca, obtinand culori comestibile. Pregatim budinca conform instructiunilor de pe plic, iar daca dorim si alte culori in afara de cafeniu si alb, putem adauga coloranti alimentari la cea de vanilie, in boluri diferite, apoi le dam celor mici.
Ce culori folosim?
Dragostea este simbolizata de culorile calde, care inspira caldura, cum ar fi rosu, galben, oranj. Emotiile pot fi colorate si in alte culori, insa la fel de puternice, cum ar fi albastrul, verdele, violetul, culori care pot fi si fosforescente.
Putem sa ne inspiram de la cei sase senzationali din Clubul lui Mickey Mouse: Daisy Duck cea ambitioasa si cocheta are o pasiune pentru violet, Minnie Mouse cea calda si iubitoare are rochita rozie, lui Mickey cel prietenos ii place rosul, iar lui Donald cel neastamparat albastrul. Lui Goofy cel simpatic ii place portocaliul, iar lui Pluto ii place verdele de pe zgarda sa.
Putem sa folosim chiar si alb, mai ales dupa ce pe coala deja exista niste culori – se va vedea foarte frumos!
Cum se picteaza cu degetelele?
Pentru ca activitatea sa fie cat mai comoda pentru micii artisti, dar si zona usor de curatat dupa aceea, intinde ziare pe jos si pe masa de lucru. Poti da tu startul si vei arata cum se face, realizand prima "opera".
Acum ca avem tuburile de culoare desfacute in fata noastra pe masa, ne inmuiem un degetel sau mai multe in borcanelul cu vopsea ori strangem tubul si ne punem pe degetele. Imprimam hartia cu cate o amprenta sau cu cate un grup de amprente, apoi ne punem iar o culoare sau mai multe pe degetele.
Putem sa ne folosim si de un capac de borcan, de exemplu, in care sa punem doar tempera, daca este mai lichida, iar daca este mai solida punem cateva picaturi de apa peste si amestecam pana se inmoaie. Atunci ne putem pune palma pe suprafata culorii din capacel si sa imprimam urma acesteia pe coala de hartie, o data sau de mai multe ori.
Desenul nostru poate sa fie compus fie numai din amprente de degetele si palme, fie poate sa contina si forme facute plimband degetul inmuiat in culoare pe plansa.
La un moment dat, vom fi cam murdarei pe manute, atunci intervin prosoapele de hartie pe care le-am pregatit la inceput – trebuie sa ne mai stergem din cand in cand, pentru ca intensitatea culorilor sa ramana aceeasi. Altfel, ne spune Mickey, in loc ca rosul sa fie unul curat, va fi murdarit de culoarea pe care ai folosit-o inainte.
Nu e mare filosofie, este la fel de usor ca si cum ai zice Meeska, Mooska, Mickey Mouse!
Loredana Apostol
Redactor Copilul.ro