Rating:
Cum poate o planta sa fie vie, dar totusi sa fie nemiscata? Fascinant cum plantele se orienteaza dupa lumina, insa nu intr-un mod vizibil, nu asa cum s-ar misca un animal, de exemplu.
Minnie spune ca activitatile de ingrijire si observare a unei plante il ajuta pe micutul tau sa aiba mai multa incredere in sine, prin sentimentul ca reuseste sa isi asume o responsabilitate.
Sa ne jucam de-a gradinaritul
Cu putin ajutor din partea parintilor, cei mici pot avea parte de activitati interesante cu plante, dar si de distractie. Majoritatea sunt proiectate pentru gradina, insa unele sunt adaptabile si pentru un balcon de apartament. Iata cateva idei:
Coliba din vrej. Suna ca o poveste? Foarte bine. Cu doar cativa pari si niste boabe de fasole putem realiza o ascunzatoare vie, din vrejuri de fasole. Ideea comuna atat pentru curte, cat si pentru balcon este faptul ca parii (de metal imbracat sau plastic) sa formeze o piramida, prin legarea varfurilor la un loc. La fel si in cazul udarii constante, cat sa tinem pamantul moale, dar nu ud. Nu uita sa lasi deschisa forma geometrica, pentru a permite celor mici sa intre.
Varianta pentru balcon presupune infigerea parilor in cele trei glastre in care au fost plantate boabe de fasole, iar in varianta pentru curte, parii se infig in pamant, fasolea se planteaza in jurul lor la o distanta de 25 centimetri, iar pe deasupra se pune un strat de paie, pentru a impiedica aparitia buruienilor.
Pe masura ce vrejurile cresc, leaga cu grija tulpinile de parii de suport, iar in 6-8 saptamani plantele vor acoperi structura de sustinere si copiii tai se vor putea juca inauntru.
Goofy ne vinde un pont: pentru ca fasolea sa creasca mai repede, inmoaie boabele peste noapte si planteaza-le dimineata.
Plante pentru copii. Cand ne decidem sa pornim activitati de plantare, Minnie ne sfatuieste sa alegem seminte de plante mari, usor de intretinut si care cresc repede, cum ar fi fasolea, ridichile, floarea soarelui, carciumaresele. Copiilor le plac si plantele mai mici, asa ca din acest punct de vedere putem incerca sa plantam rosii cherry.
Toate acestea pot fi plantate atat in gradina, cat si in casa.
Pizza din gradina. Mickey Mouse ne spune ca putem creste legumele pentru pizza la noi in curte: cateva rosii, o planta de ardei gras, cate un fir de oregano, rozmarin si busuioc, dar si o duzina de cepe (sau chiar arpagic). Pentru distractie, planteaza totul in cerc, pe parcele "feliate" ca o pizza si contureaza cercul cu galbenele daca doresti, pentru a semana cu blatul.
Cand e vremea recoltei, cumpara blat sau aluat de pizza ori fa-l tu in casa si faceti impreuna sosul pentru pizza, folosind ingredientele proaspete din gradina. Minnie stie ca cei mici se vor simti tare mandri de rezultat!
Sperietoarea de ciori. Donald ne invata sa adunam cateva haine vechi de adulti de prin casa, pentru a face o sperietoare, pe care le vom umple cu paie, carpe ori frunze. Pentru sustinere ne trebuie doua bete de lemn din care sa facem o cruce, suficienta pentru anvergura bratelor si pentru inaltimea sperietorii, dar si cu inca jumatate de metru in plus pentru infigere in pamant.
Umple o fata de perna pentru capul sperietorii, leag-o ca pe un sac, trage gura fetei de perna peste varful tarusului si leag-o cu funia. Copii pot sa coasa nasturi drept ochi si nas sau sa foloseasca markere rezistente la apa. Prinde o palarie de paie cu ace de singuranta pe capul sperietorii si imbraca structura de lemn cu bluza, pe care cei mici pot coase nasturi si pe care o veti umple. Legati bluza in talie, pentru a tine umplutura inauntru, iar in capatul stinghiei mai mici puneti manusile. Prindeti cu ace sau legati pantalonii in talie si umpleti-i.
Proptiti fiecare picior al pantalonilor in cate un bocanc sau atasati o pereche de sosetete umplute. Iata, avem acum o sperietoare simpatica pentru gradina copiilor!
Gradina tematica. Imaginatia copilului tau este la putere in acest caz: gradinile tematice pot avea o gramada de subiecte! Astfel de gradini servesc alimentarii unor pasiuni (unor copii le plac foarte mult gandaceii, altii sunt fani Harry Potter) si cunoasterii mai multor lucruri despre aceasta.
Lui Minnie, careia ii plac tare mult fluturii, i-ar placea sa aiba o gradina care sa atraga cat mai multi dintre acestia. Daca si copilului tau ii plac fluturii, documentati-va impreuna despre tipurile de flori care ii atrag. Micul bucatar poate alege tematica legumelor, micii Harry Potter pot creste plantele despre care personajul invata la orele de herbologie (atentie, pentru aceasta tema, copii ar trebui sa fie mai mari, deoarece unele dintre ele sunt otravitoare).
Alte teme se pot referi la o culoare ori la un anumit tip de parfum floral.
Loredana Apostol
Redactor Copilul.ro