Rating:
Cum facem un sandvis fara sa ne ajute mami? Mickey Mouse il invata pe cel mic sa isi faca singurel o gustarica si sa se simta bine ca a reusit sa faca ceva fara sa ceara ajutorul cuiva – un pas inainte spre a creste mari!
Totusi, Minnie Mouse cea dragalasa ne atrage atentia: este bine sa le explicam copiilor (atat cat sa inteleaga) importanta utilizarii exclusive a lucrurilor pe care mami permite sa le foloseasca, mai ales cand vine vorba de obiecte periculoase, cum ar fi un cutit.
Inainte sa ne apucam de sandvis
Ai grija sa lasi mancarea feliata, pentru a-l feri pe cel mic de vreun accident. Daca este destul de mare ca sa foloseasca un cutitas singur, mami ii va spune pe care are voie sa il ia din sertar, probabil unul care nu este foarte ascutit.
Ai putea sa lasi in frigider, in caserole usor de folosit (sau invelite in staniol ori folie de plastic) ingredientele pe care le consideri necesare, cum ar fi legume gata feliate, frunze de salata gata spalate si desprinse, salam feliat, cascaval sau branza in felii. Si painea, daca nu este cumparata gata feliata, lasata la locul ei, pregatita pentru sandvis.
Trebuie sa te gandesti dinainte si daca cel mic are voie sa foloseasca cuptorul cu microunde, daca el exista.
Ce ne trebuie pentru un sandvis rapid si bun?
Asa ca daca celui mic ii e foame si are voie sa ia o gustarica ori tu esti ocupata si nu il poti ajuta, atunci avem nevoie de cateva lucruri de baza:
Cel mai simplu si mai sanatos din categoria sandvisurilor poate fi realizat numai cu aceste cinci ingrediente. Desi Donald s-ar revolta un pic si ar vrea si niste maioneza ori sos de rosii, Daisy i-ar spune bland ca e bine sa manance asa ceva doar daca sunt facute de mami, pentru ca cele din comert nu sunt sanatoase.
O idee simpatica pe care ne-o impartaseste Pluto este sa punem pe paine unt, pate de ficat si sa decoram cu bucati de masline, in forma de floare, de chip zambitor sau de fluturas.
Ingredientele pot varia, putem scoate unele sau adauga altele. Printre cele pe care le mai putem folosi, Goofy recomanda frunzele de salata verde, ceapa verde, ridichile, ardeiul gras si castravetii.
Cum facem sandvisul?
Mickey crede ca este bine sa fim organizati si sa ne asezam pe masa tot ce credem ca vom folosi (cutit, farfurie, servetele, ingrediente). Ne spalam pe manute si incepem treaba!
Daca ingredientele sunt deja taiate, totul va decurge mai repede, daca nu, incepem sa taiem feliile de care avem nevoie. Minnie ne sfatuieste sa taiem pe un fund si sa avem grija sa nu dam firmituri sau bucati de mancare pe jos.
Invata-l pe cel mic sa foloseasca cutitasul din setul de tacamuri pentru copii, daca ai asa ceva, ori cutitul de intins, ca sa punem untul (ori margarina) pe felie. O punem pe farfurie si peste ea punem intai feliile de salam sau de sunca de praga, cam cat sa acopere felia si nu mai mult. Explica-i copilului ca daca pune prea mult, i se poate face rau dupa aceea.
Este randul feliilor de rosie si apoi al feliei de cascaval, care merg tot pe regula "cat sa acoperim suprafata feliei de paine".
Secretul lui Mickey
Daca mai avem si frunze de salata, Mickey ne invata un secret: sa il invelim cu totul in salata! Luam doua frunze mari de salata si cu una acoperim partea de deasupra a sandvisului, iar cu cealalta acoperim partea de dedesubt si obtinem un sandvis invelit in salata. Asa nu ii va mai fi frig, dar nici ce e inauntru nu va mai cadea atunci cand copilul tau il ia in manute sa muste din el!
Cand e totul gata, ar fi bine ca cel mic sa duca ce a mai ramas din ingrediente la locul lor, sa aiba grija sa stearga masa si sa arunce la gunoi resturile ramase si firimiturile.
Loredana Apostol
Redactor Copilul.ro