Dezvolta gandirea critica a copilului tau

Rating:

Articolul a fost votat de 3 persoane

Gadim criticGandirea critica reprezinta un concept destul de des folosit de catre profesori, dar destul de neclar pentru parinti. Gandirea critica este descrisa ca fiind non-lineara, deschisa, complexa, ce incurajeaza raspunsuri multiple, mai multe perspective si interpretari si recunoasterea ordinii in haos. Este echivalenta cu gandirea complexa ce presupune o combinatie a proceselor de analiza, sinteza si evaluare.

 

Mickey spune ca poti sa ii incurajezi si tu gandirea critica a copilului tau urmand urmatoarele sfaturi:

 

1. Incurajeaza intrebarile. Nu raspunde la fiecare intrebare pe care o pune, mai ales cand este in perioada lui "De ce?", in schimb intreaba-l ce parere are el. Pune-i si tu intrebari pentru a stimula conversatia intre voi.

 

2. Nu il critica. Criticile duc la o parere proasta despre sine. Copiii cred ca i-au dezamagit pe parintii lor atunci cand le sunt aduse critici. Gaseste metode alternative de a corecta problema. Un copil va inceta orice fel de comunicare daca are impresia ca parintii nu il sustin. In schimb, intreaba-l cum crede el ca s-a descurcat la lucrare sau la gradinita sau la un proiect. Lauda-l daca are rezultate bune si intreaba-l cum a reusit sa rezolve problema.

 

3. Respecta opiniile copilului tau. Copilul tau nu este o extensie a ta. Desi este dificil de acceptat cateodata, este normal si sanatos pentru copilul tau sa aiba opinii personale. Copiii care sunt obisnuiti sa isi exprime liber parerea au mai putine riscuri sa fie influentati negativ de prieteni sau sa simta presiunea societatii.

 

4. Invata-l pe copilul tau sa imbratiseze diversitatea. Incurajeaza-l sa invete despre diferite culturi, traditii si etnii. Un copil bine informat va intelege si respecta valorile si credintele celorlalti.

 

5. Invata-l pe copilul tau sa isi stabileasca limite personale. Copiii au nevoie sa le fie respectat spatiul personal. Ajuta-l pe copilul tau sa isi fixeze limitele personale si insista sa si le exprime in contactul cu ceilalti.

 

6. Creeaza un spatiu primitor in jurul lui. Copiii se simt foarte bine in spatii in care stiu ca sunt iubiti si respectati. Adu-i aminte in fiecare zi ca il iubesti si ca il sustii.

 

7. Intelege-i felul de gandire. Pentru a putea fi un sustinator permanent al copilului tau la scoala, trebuie sa intelegi felul in care copilul tau invata. Este creativ, logic, vizual, muzical, spatial, social? Intelege si accepta-i in mod realist capacitatile mentale.

 

8. Lasa-l sa gandeasca pentru sine. Incurajeaza gandirea independenta. Lasa-l pe copilul tau sa decida (cu limite) ce este potrivit pentru el. Lasa-i spatiu sa isi ia propriile decizii, cand este cazul.

 

9. Invata-l cum sa faca fata stresului. Ajuta-l pe copilul tau sa faca fata cu brio stresului si incearca sa nu contribui la acumularea lui prin cerinte nerealiste. Transforma invatatul in ceva distractiv. Mickey asa face!

 

10. Invata-l pe copilul tau sa aiba incredere in propriile instincte. Pentru ca el sa aiba succes in viata, trebuie sa invete sa aiba incredere in instinctele si sentimentele lui. Copiii care au incredere in ei sunt mai putin susceptibili la a fi corupti sau convinsi sa faca ceva ce nu le sta in fire.

 

Alexandra Ilie

 

Redactor Copilul.ro

 


Articole din aceeasi categorie:
Cum facem un sandvis
Cum spalam un pahar sau o farfurie
Invatam cum sa ne legam sireturile
Sa imbunatatim capacitatile rationale ale copiilor!
Intrebarile, cheia succesului
Gandim inainte sa actionam. Ratiunea la copii
Invatam sa ne rezolvam singuri problemele

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel