Gandim inainte sa actionam. Ratiunea la copii

Rating:

Articolul a fost votat de 3 persoane

Gandim inainte sa actionamMickey spune ca este bine sa-i explici copilului consecintele normale ale actiunilor sale, pentru a-l stimula sa se puna in locul celeilalte persoane. Astfel, cel mic va putea aprecia ce reactie ar avea daca alt copil i-ar face un anumit lucru si diferenta dintre ce e bine si ce e rau. Acest sistem de gandire si evaluare ar trebui sa duca la concluzia ca si el va primi exact ceea ce ofera celorlati.

 

Complexitatea gandirii are nevoie de stimulare, tocmai de aceea, Minnie Mouse cea isteata impartaseste ideea potrivit careia este bine ca unui copil sa ii explici mecanismele lucrurilor si de ce sa se pazeasca atunci cand face un lucru, nu numai sa il inveti cum e corect sa faca acel lucru.

 

Potrivit cercetatorilor, exista sase modele de gandire umana, impartite in doua categorii:

 

-         Gandire concreta: cunoastere, intelegere si aplicare;

-         Gandire critica: analiza, sinteza si evaluare.

 

Sustinerea si intretinerea acestor abilitati de gandire sunt cruciale pentru buna dezvoltare a copilului, deoarece acestea se invata pentru toata viata, ajuta studiilor academice pe viitor, la fel si gasirii de solutii.

 

Gandirea in avans ne scuteste de posibile neplaceri

 

Anticiparea si evaluarea fiecarui tip de urmare posibila unei actiuni este o dovada de istetime si il ajuta pe cel mic sa se pazeasca de rele.

 

De exemplu, sa se gandeasca la faptul ca daca ar da drumul tare la jetul de apa atunci cand isi pune in pahar, apa ar sari cu putere si l-ar uda pe manute sau chiar pe tricou. Daca ar da drumul prea incet la jet, insa, ar astepta prea mult ca paharul sa se umple, asa ca solutia ar fi undeva la mijloc: un jet nici prea puternic, nici prea slab.

 

Donald stie ca gandirea in avans ne scuteste de multe lucruri neplacute care ar putea interveni. Ca de exemplu, faptul ca ne gandim de seara ce lucruri ne trebuie pentru la gradinita a doua zi si le pregatim dinainte, ne ajuta sa nu descoperim cand e deja prea tarziu ca am uitat servetelele pentru nasuc sau sticla de suc de morcov.

 

Mici jocuri de exersare a gandirii

 

Pentru a stimula acest tip de gandire anticipativa, Mickey ne recomanda ca, atunci cand exista timp liber (cand mami spala vasele, cand mami conduce etc.), sa ne jucam impreuna „Ce s-ar intampla daca”.

 

Acest joc ii permite copilului sa se gandeasca la cat mai multe variante care ar decurge dintr-o anumita actiune:

 

-         Ce s-ar intampla daca am trece pe rosu?

-         Ce s-ar intampla daca ai arunca acum o piatra in geamul acela?

-         Ce s-ar intampla daca ai lasa apa sa curga la chiuveta?

 

Nu uita sa ii dai indicii atunci cand simti ca e necesar, sa ii explici consecintele negative si sa motivezi alegerile corecte. Chiar daca raspunsul nu este unul potrivit, este important sa ii explici copilului de ce nu este unul potrivit, pentru ca, atunci cand va fi mare, sa poata gandi corect si singur, pentru sine.

 

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:
Cum facem un sandvis
Cum spalam un pahar sau o farfurie
Invatam cum sa ne legam sireturile
Dezvolta gandirea critica a copilului tau
Sa imbunatatim capacitatile rationale ale copiilor!
Intrebarile, cheia succesului
Invatam sa ne rezolvam singuri problemele

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel