Invatam sa ne rezolvam singuri problemele

Rating:

Articolul a fost votat de 4 persoane

Invatam sa ne rezolvam problemeleO abilitate foarte pretioasa pe care copiii trebuie sa o dobandeasca de mici este aceea de a-si rezolva singuri problemele (atunci cand ele nu sunt majore si/sau necesita ajutorul unui adult). Cu toate acestea, majoritatea parintilor considera ca este "meseria" lor sa faca totul pentru copiii lor sau sa le spuna ce trebuie sa faca pentru a evita ca ei sa faca greseli.

 

Parintii vor sa fie siguri ca micutii lor stiu "calea cea buna", ceea ce este o initiativa laudabila, in principiu, dar acest lucru ii va priva de exeprientele necesare pentru a-si rezolva singuri problemele.

 

Copiii invata sa-si rezolve problemele prin incercare si esec. Nu este important sa reuseasca din prima, chiar daca greseste, copilul va invata ceva din aceasta experienta. Daca problema pe care copilul trebuie sa o rezolve nu implica o decizie majora, atunci parintii ar trebui sa ii ghideze pe copii in a o rezolva, in niciun caz sa le spuna ce sa faca.

 

Pentru a aplica aceasta metoda de invatare, Mickey Mouse spune ca trebuie sa ai abilitatea de a pune intrebarile potrivite, dar si de a te opri din a-i oferi copilului raspunsul tau la ele, in loc sa il lasi pe el sa se gandeasca. Trebuie sa ai si dorinta de a-l lasa pe copilul tau sa faca greseli si sa invete prin incercare si esec.

 

Cum il invatam sa gaseasca singur rezolvarea problemelor?


In primul rand, trebuie sa vorbesti cu copilul tau in mod respectuos, ca unui egal. Spune-i ca ai o problema legata de un anumit comportament si nu stii ce sa faci in aceasta privinta. Intreaba-l "Poti sa te gandesti la o solutie pentru aceasta situatie?". Apoi nu mai spune nimic. Nu ii raspunde cu propriile sugestii sau solutii.

 

Atunci cand copilul tau gaseste o solutie, nu ii spune imediat ca nu va avea succes. Doar repeta-i cu aproape aceleasi cuvinte solutia pe care ti-a oferit-o intr-un mod reflectiv: "Deci, crezi ca daca ar trebui ca tu sa cureti pe jos atunci cand arunci mancarea din farfurie, nu ai mai face acest lucru?".

 

Asculta-i raspunsul. Vei sti daca ai inteles gresit intentia copilului tau prin feedback-ul pe care il vei primi la intrebarea ta. De exemplu, copilul tau ar putea spune ca "Daca eu trebuie sa curat pe jos, atunci nu o sa mai arunc mancare deloc".

 

Continua sa pui intrebari. Nu ii spune niciodata copilului tau ce crezi tu ca ar trebui sa faca. In schimb, construieste-ti intrebarile in asa fel incat sa ajungi la miezul problemei. De exemplu: "Crezi ca daca incercam solutia ta si nu functioneaza, vei putea sa gasesti o alta solutie?" sau "De ce crezi tu ca ma supara faptul ca arunci mancare pe jos?".

 

Foloseste propozitii foarte personale pentru a-i spune copilului sentimentele tale si ce efect au actiunile lui asupra ta. De exemplu: "Atunci cand vad mancare pe jos ma supar foarte tare pentru ca trebuie sa o curat singura", apoi ofera-i copilului oportunitatea de a gasi o solutie.

 

Alexandra Ilie

 

Redactor Copilul.ro

 


Articole din aceeasi categorie:
Cum facem un sandvis
Cum spalam un pahar sau o farfurie
Invatam cum sa ne legam sireturile
Dezvolta gandirea critica a copilului tau
Sa imbunatatim capacitatile rationale ale copiilor!
Intrebarile, cheia succesului
Gandim inainte sa actionam. Ratiunea la copii

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel