Rating:
Invatam impreuna cu cei mici despre notiunile de baza si ne jucam, folosind desene cu creta colorata pe asfalt si povestind.
Mickey Mouse ne indeamna sa invatam facand miscare, prin jocuri cu creta pe asfalt, care pot include notiuni variate, orientare spatiala, notiuni despre partile corpului, chiar si culori, numere, echilibru, asemanari cu animale sau alte lucruri pe care prescolarul le cunoaste sau incepe sa le cunoasca.
Cum cei mici adora sa se joace, Minnie Mouse ne sugereaza sa facem din orice activitate de invatare una plina de distractie. Lasa-ti copilul sa isi exprime ideile si revelatiile si indeamna-l sa povesteasca pas cu pas miscarile si etapele activitatilor pe care le face, pentru a-l putea corecta acolo unde descoperi ca a asimiliat gresit vreo notiune.
Asadar, ce ne jucam?
Majoritatea activitatilor de miscare ce implica desenele pe asfalt se joaca intre mai multi copii, dar poti foarte bine sa iesi chiar tu in parc si sa fii partenerul de joaca al micutului tau! Poti porni de la clasicul Sotron si sa ajungi pana la lucruri inventate de tine sau propuse de copilul tau.
Iata cateva exemple de activitati care presupun orientarea spatiala, numerele si formele geometrice:
- Propune-i sa deseneze familia voastra din forme geometrice. Acolo unde se incurca ofera-i indicii, de exemplu spune-i ca fusta poate fi in triunghi. Apoi indeamna-l sa le coloreze.
- Deseneaza-i cateva cercuri, cat sa incapa cu ambele talpi in ele, la distanta de un pas mare de-al sau. Sarim din cerc in cerc si le numaram, insa o data cu stangul, o data cu dreptul!
- Pe aceeasi idee puteti desena impreuna cercuri colorate diferit si sa-l pui sa aleaga o culoare pe care sa o urmeze (sa sara numai in cercurile de culoarea aleasa) ori sa ii dai tu la fiecare saritura o noua culoare pe care sa o caute cu privirea pentru a continua jocul.
- Desenati impreuna un drum serpuit sau unul drept, de dificultate mica. Ideea e sa urmeze acel drum pentru a ajunge la capat, unde poate fi un alt desen simbolic (o steluta aurie) sau un obiect (o pietricica lustruita, o frunza, o bombonica).
- Deseneaza-i un labirint simplu prin care sa mearga, fie pentru a ajunge pe partea cealalta, fie pentru a junge in centru unde sa se afle un obiect sau desen, ori pentru a-l parcurge in totalitate, la fiecare fundatura aflandu-se cate un obiect sau desen. Teseti impreuna o poveste pentru aceste obiecte, facand conexiuni cu povesti sau animatii care ii plac copilului tau.
- Chiar si binecunoscutul Sotronul este o idee buna, deoarece il invata pe copil cifre, forme geometrice si ii solicita memoria logica, pentru a schematiza aranjarea acestora in forma de sotron, cat si regulile acestui joc.
- Indeamna-l pe cel mic sa relationeze sariturile sale cu cele ale unor animale ce se misca asemanator si sa spuna ce mananca acel animal, de exemplu. Intrebarile raman la latitudinea ta!
Loredana Apostol
Redactor Copilul.ro