Rating:
Animalele de casa sunt importante in dezvoltarea psiho-afectiva a copilului, insa ajuta si la formarea simtului responsabilitatii sau intarirea legaturii dintre membrii familiei. Activitatile legate de animalul de casa pot inlocui privitul la televizor si jocurile video intr-un mod educativ.
Un copil care invata sa aiba grija de un animal, sa tina la el si sa il trateze cu blandete si rabdare poate sa numeasca acest lucru un antrenament prin care sa invete sa se poarte asemanator si cu oamenii.
Daca nu ai un animal de casa inca, ar putea sa te intereseze achizitionarea unuia avand in vedere beneficiile pe care acesta ar putea sa le aduca sanatatii tale, printre care si scaderea tensiunii, prevenirea bolilor de inima si combaterea depresiei (potrivit specialistilor).
Pentru ca posesia unui animal de casa sa nu fie o problema, este necesar ca inainte sa purtati o discutie in familie, in care sa stabiliti si sa planificati conditiile in care se va desfasura aceasta experienta.
Cei mici sunt intotdeauna responsabili pana la un punct, insa este de datoria parintilor sa se asigure ca animalul este ingrijit cum se cuvine. Un copil nu va putea niciodata sa aiba grija de un animal in totalitate.
Cele mai potrivite animale de casa pentru prescolari
Daca nu optezi pentru un catel sau o pisica, copiii prescolari pot avea ca animal de casa:
Iepurii nu ar trebui sa fie printre optiuni daca ai un copil prescolar, deoarece pot deveni foarte temperamentali. In plus, sunt foarte activi noaptea si dimineata, cand copilul doarme sau este la gradinita.
La fel si in cazul reptilelor, deoarece copiii sub 6 ani sunt mai susceptibili sa ia salmonella.
Purtarea copilului fata de animale
Ai in vedere varsta si dezvoltarea emotionala a copilului tau inainte de a aduce un animal in casa – desi nu vor sa le faca rau, de cele mai multe ori prescolarii pot rani un animal prin joaca mai dura.
Copiii au nevoie de indrumare pentru a invata sa interactioneze cu animalele si sa le trateze cu respect, nu ca pe niste jucarii. In acest sens ii poti arata copilului cum sa petreaca activitati interesante impreuna cu animalul sau, dezvoltand in acelasi timp relatii de incredere si iubire.
Timpul pentru joaca!
Planifica ore de joaca pentru copilul tau si animalul sau de companie, supravegheati fiind de tine.
Activitati distractive pentru copii intre 6 luni si 2 ani
Activitati pentru copii intre 3 si 8 ani
Loredana Apostol
Redactor Copilul.ro