Rating:
Dezvoltarea limbajului si a abilitatilor de comunicare sunt printre lucrurile de baza pe care un copil le invata in primii ani de viata si pe care le va folosi pentru tot restul vietii.
Copiii au nevoie de diferiti stimuli pentru a intelege si a relationa mai bine prin intermediul comunicarii.
Gradinita este un bun prilej pentru ca cel mic sa se obisnuiasca intr-o comunitate de copii si sa invete sa-si dezvolte abilitatile de comunicare, astfel incat atunci cand ajunge la scoala sa fie deja pregatit si sa nu aiba dificultati de intelegere sau comunicare.
Invatarea poeziilor sau a cantecelelor, diferitele povesti si jocuri organizate la gradinita reprezinta modalitati de a invata noi cuvinte, de a intelege structura frazelor, de a dezvolta imaginatia si capacitatile de relationare prin comunicare ale copilului. Manny Iscusitul si surioara lui, Lola, sunt mari fani ai poeziilor.
La gradinita, copiii nu invata doar numele obiectelor si al actiunilor, ci si modalitati de conversatie, cum sa isi astepte randul in vorbire, cate ceva despre structura propozitiilor, despre expresii si umor.
Povestiti impreuna despre ce a facut la gradinita
Pentru dezvoltarea acestor abilitati este important ca cei mici sa aiba parte, pe langa jocurile cu ceilalti copii, si de o comunicare de genul unu la unu.
Vorbeste cu copilul tau despre ce a facut la gradinita pentru a incuraja limbajul si conversatia.
Copilul va descoperi bucuria de a retrai experientele din ziua respectiva prin simpla lor povestire. Ajuta-l sa-si aminteasca de jocurile si lucrurile frumoase pe care le invata in fiecare zi si vei vedea ca beneficiile vin nu doar pe partea de comunicare, copilului ii va fi mult mai usor sa retina lucrurile atat timp cat le repeta.
Trebuie sa ai grija si la modul de adresare. Cu siguranta copilul va prefera sa nu fie intrebat direct: "Ce ai facut astazi la gradinita?". Fa sa vina totul de la sine: pornind de la lucrurile pe care le-a facut la gradinita (de exemplu un desen sau un proiect pe care il aduce acasa), incepe sa-i pui intrebari despre modul in care le-a lucrat, ce materiale a folosit, ce lucrari ale colegilor i-au placut etc.
Daca educatoarea i-a dat cantecele sau poezioare scrise pe foi, incearca sa le repetati impreuna. Astfel, vei ajuta la dezvoltarea limbajului si a capacitatilor de comunicare ale copilului tau.