Rating:
Aproape fiecare copil trece prin varsta lui "De ce?". In general, intrebarile incep in jurul varstei de trei ani si sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului tau. Manny Iscusitul te sfatuieste sa ai rabdare cu copilul tau, chiar daca pare ca suvoiul de intrebari nu se va opri niciodata.
"Din ce sunt facute culorile?", "De ce pestii nu se ineaca?", "De ce pisicile nu plang?". Acestea sunt cateva exemple de intrebari traznite de care s-ar putea sa ai parte. Dar de unde apar aceste intrebari?
De ce intreaba copiii "De ce?"?
Copilul tau va incepe sa vada lumea cu alti ochi de pe la 3 ani. Este varsta descoperirilor si momentul in care copiii fac legatura intre cauza si efect.
Un motiv pentru care copiii intreaba "De ce?" este curiozitatea pentru lumea din jurul lor, pe care abia acum incep sa o inteleaga.
Un alt motiv ar fi nevoia de comunicare. Nu este neaparat important raspunsul, cat nevoia de comunicare cu un adult.
Importanta intrebarilor in dezvoltarea copilului
Desi la inceput te vei simti epuizata de multimea de intrebari cu care te bombardeaza copilul tau, trebuie sa ai in vedere ca intrebarile joaca un rol foarte important in dezvoltarea lui intelectuala.
Copilul mai mic va accepta lucrurile asa cum sunt, copilul cu o mai mare maturitate intelectuala va dori sa stie de ce sunt asa lucrurile si nu altfel.
Intrebarile precum: "de ce", "cine", "cum", "unde" il ajuta pe copil sa simta ca are mai mult control asupra vietii lui si sa fie mai independent.
Intrebarile il ajuta si sa isi dezvolte limbajul si puterea de intelgere, ii ridica nivelul de informatii si il ajuta sa faca asociatii logice.
Problema este ca nu vei sti sau nu vei avea intotdeauna un raspuns clar la nedumeririle lui.
Trucuri pentru intrebarile copilului:
Intoarce-i inapoi intrebare. "Tu de ce crezi ca s-a intamplat asta?". Acest lucru il incurajeaza pe copil sa se gandeasca singur la posibile scenarii si sa gandeasca mai adanc.
Raspunde-i simplu si cinstit, evita sa te enervezi cand te intreaba ceva.
Daca intrebarile te coplesesc sau nu stii sa ii raspunzi pe moment, programati sedinte de intrebari si raspunsuri mai tarziu.
Arata-i dictionarele sau enciclopediile unde gasesti raspunsurile.