Rating:
Jocul de rol reprezinta o metoda distractiva de a petrece timpul alaturi de copilul tau, dar isi demonstreaza si utilitatea in dezvoltarea personalitatii lui. Il ajuta sa fie spontan si creativ si sa isi formeze chiar atitudini si convingeri extrem de utile in viitor. Manny Iscusitul si-a pus toate uneltele la treaba si te invata cum sa incurajezi aceste jocuri in rutina zilnica.
Jocul de-a mama si de-a tata, de-a medicul, de-a asistenta sau de-a politistul reprezinta unele dintre temele jocurilor de rol, in care micutul invata lucruri noi, isi dezvolta convingeri, capacitati afective si cognitive si asimileaza modele de relatii interpersonale. Ajuta-l!
Creeaza un mediu propice pentru astfel de jocuri!
Asigura-i copilului toate jucariile necesare si obiectele care ar putea constitui "recuzita" unui joc de rol. Te intrebi care ar putea fi acestea? Priceput la sfaturi bune, Dusty fierastraul iti ofera si cateva sugestii: papusi si hainute, masinute, seturi de tacamuri pentru bucatarie, seturi de ceai, diverse legume si fructe din plastic, un set de ustensile medicale etc. Aceste vor reprezenta punctul de pornire in crearea diferitelor roluri si in dezvoltarea creativitatii micutului.
In acest fel, el va reusi sa invete lucruri noi si modul lor de folosinta: ce presupune meseria de medic (folosind ustensilele medicale si papusile), bucatar (utilizand legumele si fructele din plastic si setul de bucatarie) etc.
Clestele Rusty vine in completare si sugereaza ca si Manny Iscusitul impreuna cu uneltele lui pot constitui un joc de rol. Manny aproba ideea buna a lui Rusty: cu un set de unelte si cu Manny ca exemplu, il poti ajuta pe copilul tau sa devina un bun mester si sa isi dezvolte anumite deprinderi.
Ciocanul Pat, nu prea indemanatic si nici inteligent de fel, sugereaza ca uneltele trebuie sa fie foarte colorate, ca cele ale lui Manny, ceea ce nu este o idee deloc rea!
Fa din obiectele din jur o sursa de inspiratie!
Manny te sfatuieste sa implici toate obiectele pe care le folosesti in activitatile tale zilnice pentru a crea diverse jocuri de rol impreuna cu micutul tau. De exemplu, vasele de plastic, cutiile de carton, ambalajele de la mancare si alte astfel de materiale pot fi extrem de atractive pentru copilul tau.
Micutii adora sa se joace cu lucrurile pe care vad ca parintii lor sau cei din jurul lor le folosesc. Profita de acest lucru si ajuta-l pe copil sa isi dezvolte imaginatia folosindu-se de obiecte chiar si dintre cele mai ciudate.
Nu stii ce poate iesi din mana lor: cum o punguta de hartie se poate tranforma intr-o fantoma, cum un ambalaj de la mancare intr-o mingiuta sau un vas de plastic pus pe cap poate deveni casca unui pompier.
Invata-l cum sa foloseasca corect jucariile!
Ajuta-l pe copilul tau sa invete cum sa foloseasca jucariile ca si cand acestea ar fi reale.
Surubelnita Felipe a gasit si exemplul concret: jocurile cu papusi il pot ajuta pe copil sa inteleaga relatiile interpersonale si sa simta empatie fata de alte persoane.
Pentru ca Felipe are tendinta de a complica lucruile mai mult decat trebuie, Manny iti traduce ceea ce vroia el de fapt sa sugereze: daca inveti copilul cum sa aiba grija de o papusa, cum sa o trateze, cum sa vorbeasca cu ea si cum trebuie sa se poarte cu alte papusi, ii poti dezvolta latura emotionala.
Fa din activitatile zilnice jocuri de rol!
Profita de orice activitate pe care o faci impreuna cu prichindelul tau pentru a o transforma intr-un joc al imaginatiei. Una dintre uneltele cele mai harnicute ale lui Manny, patentul Stransul, este dornic sa iti impartaseasca cateva idei:
Nu il lasa se se joace singurel in nisip, o puteti face impreuna transformand joaca intr-o adevarata vanatoare de comori sau va puteti preface ca sunteti arhitecti si constructori si ca veti face un castel frumos.
Explica-i copilului tau fiecare joc in parte pentru a intelege ce face exact un arhitect sau constructor, altfel nu il isi va insusi termenul, pentru ca nu va sti ce inseamna.
Cand mergi la cumparaturi cu prichindelul tau, puneti-va in postura de mami si tati si aprovizionati impreuna cosul in functie de necesitatile familiei voastre. In acest fel, se va responsabiliza!
Fiecare baita s-ar putea transforma intr-o sesiune de scufundari. Incurajeaza imaginatia copilului in orice faci cu el!