Rating:
Creativitatea si libertatea de gandire sunt calitati care trebuie incurajate de la cele mai fragede varste. Exista o multime de moduri prin care poti, ca parinte, sa-i incurajezi creativitatea si imaginatia copilului tau, de la povesti, jocuri de rol, muzica si pana la jucarii.
Creativitatea il va ajuta pe cel mic mai departe in viata. Un copil creativ, nu va fugi de situatiile noi in care este pus, ci va incerca mereu sa gaseasca noi si noi solutii.
Creativitatea pretinde interactiune si comunicare. Poti incepe prin a observa cu atentie cum se joaca si ce-l intereseaza pe copilul tau. Vorbeste cu el despre obiectele care-i atrag atentia. Ajuta-l sa se joace cu ele si sa le manipuleze. Stimularea simturilor este foarte importanta. Nu e nevoie sa folosesti jucarii si materiale complexe. Cel mai simplu este sa-i acorzi oportunitatea copilului tau sa exploreze si sa cunoasca orice lucru prin atingere, miros, sunet sau prin culoare.
• Lumea este colorata! – ofera-i copilului tau obiecte si materiale de diverse culori si texturi pe care sa le poata explora - creioane, acuarele, plastilina pentru a-si putea exprima ideile si emotiile intr-o forma creativa.
In desenele animate copilul va intalni multe culori. Manny Iscusitul lucreaza cu o multime de unelte, toate de culori diferite. Invatati-le impreuna numele si culorile.
• Comunica cu el! - Descrie si numeste obiectele pe care le foloseste sau pe care le priveste ca sa inteleaga despre lucrurile din jurul lui. Incurajeaza-l sa puna intrebari, oricat de naive ar parea pentru tine.
• Joaca-te! Jocul este principala activitate a copilului tau. Fiecare parinte trebuie sa se simta liber sa se joace cu copilul intr-o maniera activa care se potriveste temperamentului lui. In timp ce se joaca, copilul are posibilitatea de a retrai experiente, de a formula intrebari cu privire la lumea in care traieste si, mai presus de toate, isi poate pune in aplicare imaginatia.
Ce poti face pentru a stimula imaginatia copilului tau
Citindu-i copilului, ii incurajezi dezvoltarea limbajului, a comunicarii, a cunostintelor, a creativitatii si a proceselor cognitive. Construind turnuri din cubulete il ajuti sa-si dezvolte abilitatile matematice, cele estimative, precum si limbajul si imaginatia.
Activitatile de lucru manual ii invata pe copii sa isi dezvolte imaginatia si spiritul creativ. Acestea ii ajuta si sa isi perfectioneze inclinatiile artistice si gandirea logica.
Fa o cutie cu in care sa ai toate materialele necesare pentru activitatile practice: hartie, culori, lipici, accesorii, fotografii, materiale textile si orice crezi tu ca ar mai putea folosi. Cand aveti chef de joaca, deschide cutia alege o activitate care ii pune copilului imaginatia la contributie si ajuta-l si tu sa o duca la indeplinire. Va veti distra invatand!
Cartea de povesti in imagini
Copiilor le face placere sa inventeze povesti, persoaje si animale. De ce sa nu profiti de acest lucru si sa il provoci sa scrieti propria carte de povesti si tot voi sa o si ilustrati!
Plecand de la basmul preferat puteti schimba firul actiunii si adauga noi personaje, fie din alte povesti, fie inventate de cel mic.
Ai grija sa nu ingradesti imaginatia copilului tau. Lasa cerul sa fie verde, iar copacii mov! Cel mic va creste stiind cu siguranta ca cerul este albastru.
Jocurile de rol
Copiii invata foarte mult din "dramatizarea" evenimentelor din viata de zi cu zi. Atunci cand copilul tau inventeaza un scenariu sau o actiune si personaje potrivite (de exemplu, "Este ora de pranz pentru ursulet"), el isi dezvolta abilitati sociale si verbale.
Copilul va invata despre problemele emotionale atunci cand scenariile sale vor include sentimentele de bucurie, tristete, frica sau dezamagire. Faptul ca se imagineaza pe sine in rolul de tata, doctor sau profesor il face sa se simta stapan pe situatie.
Evenimente care stimuleaza creativitatea
Mergeti impreuna la evenimente culturale – piese de teatru, concerte, expozitii, inscrie-l la cursuri practice, vizitati muzee etc. Acestea ii vor stimula imaginatia si cretivitatea copilului tau.
Muzica pentru copii... si nu numai
Ofera-i copilului ocazia sa asculte diferite tipuri de muzica, acasa si in masina, incercand si alte tipuri de muzica decat cele pe care le ascultati in mod obisnuit in familie.
Jucarii din alte jucarii
Refoloseste jucariile stricate pentru a crea unele noi. Fa la fel si cu lucrurile pe care doresti sa le arunci: cutii goale de cereale, cartoane de oua, reviste vechi, articole vechi de machiaj, toate pot fi transformate in opere de arta de catre cel mic.