Rating:
Atunci cand il inveti pe copilul tau despre reguli de siguranta, va fi de ajutor daca ii oferi motive clare pentru fiecare dintre ele.
"Pentru ca asa zic eu" nu functioneaza decat pe termen scurt, crede Manny Iscusitul. Incearca atunci cand ii expui regulile sa-l faci sa inteleaga ca nu sunt menite sa ii strice distractia, ci doar sa il protejeze.
Incearca sa eviti exagerarile, de exemplu "daca te cateri in copac si cazi o sa-ti rupi picioarele", ci spune-i pur si simplu ca o sa se raneasca.
Atunci cand copilul tau incalca regulile, trebuie sa-i atragi atentia ca actiunile sale pot avea consecinte. Atunci cand alearga in strada, de exemplu, trage-l inapoi si mai explica-i o data regula.
Daca incalca regula si a doua oara, va trebui sa gasesti o forma de "pedeapsa" strict legata de siguranta. De exemplu, du-l in casa imediat spunandu-i ca daca nu poate sa se joace in siguranta afara, va trebui sa se joace in casa.
Repetitia, mama invataturii
O modalitate prin care poti sa actionezi instinctul de conservare al copilului este sa repeti regulile de siguranta impreuna cu el.
Foloseste scenarii ipotetice pentru a face din asta un joc. Fii atenta la ce raspunsuri iti da si corecteaza-l cand trebuie.
- Ce ai face daca un necunoscut ar veni la gradinita si ti-ar spune sa mergi acasa cu el?
- Ce ai face daca mingea ta s-ar rostogoli pana in strada?
- Ce ai face daca nu m-ai mai gasi in supermarket?
- Ce ai face daca ai vedea un copil mai mic ca a cazut?
- Ce ai face daca un copil ar sta in varful topoganului si ar refuza sa coboare?
- Ce ai face daca ai scapa paharul cu suc si s-ar sparge?
- Ce ai face daca un prieten te-ar ruga sa faci ceva care tie ti se pare periculos?
- Ce ai face daca ar fi un incendiu in casa?
Daca copilul tau nu gaseste niciun raspuns, incearca sa ii oferi tu sugestii sau lasa-l pe el sa aleaga din mai multe variante pe care i le oferi.