Micul explorator in natura

Rating:

Articolul a fost votat de 2 persoane

Micul explorator in naturaCopiii invata si asimileaza mai rapid si mai corect atunci cand sunt expusi la cat mai multe informatii sau medii ce pot constitui o sursa inspirationala.

 

Pune-i cat mai multe intrebari, indeamna-l sa faca asemanari intre diferitele caracteristici ale obiectelor, animalelor si plantelor (forme, marimi, culori) pe care le intalneste si sa iti povesteasca despre tot ce a vazut in oras si in natura din oras ori din afara acestuia.

 

Capacitatile de analiza si sinteza ale copilului se dezvolta mult mai usor daca parintii il stimuleaza pe cel mic sa gandeasca.

 

Natura din orasul tau

 

Fa-l atent la fosnetul frunzelor, florile din parc, razele soarelui la rasarit sau apus si invata-l sa aiba grija de natura. Atunci cand iesiti la plimbare in parc sau chiar pe strada asculta-ti copilul.

 

Documentati-va impreuna despre numele si caracteristicile florilor sau copacilor pe care ii puteti intalni in oras, pentru ca apoi sa puteti sa ii identificati pe strada.

 

Ulterior, puteti sa desenati acasa impreuna (cu pensula, creioane colorate sau din plastilina) orasul, cu blocuri, case, parcuri si masini.

 

Natura de dincolo de oras

 

Excursiile la padure sunt ideale pentru un copil prescolar, care are o multime de intrebari si curiozitati. La padure, in excursie sau chiar la picnic, cel mic poate descoperi tot felul de insecte si plante interesante, pe care sa le studieze.

 

Puneti la cale o mica vizita la padure impreuna, fie ca este in apropierea orasului sau in alta zona a tarii, si pregatiti-va de distractie! Cand ajungeti acolo, alege un traseu de 50-100 metri (in functie si de varsta copilului), pe parcursul caruia sa studiati fiecare metru in parte si sa analizati si povestiti despre ce intalniti: un melc, o papadie, o soparla, o ghinda etc.

 

Improvizati un toiag dintr-o creanga potrivita gasita pe jos (nu rupeti copacii!) si adunati impreuna frunze si ghinde pentru colectie, ca niste adevarati cercetasi. Micul explorator are intotdeauna pregatit un ierbar sau o cutie de colectie pentru “maruntisurile de valoare” pe care le descopera.

 

Nu uitati de fotografii – sunt cea mai pretioasa comoara pe care o poate avea un copil pentru atunci cand va creste! Invata-l sa foloseasca aparatul de fotografiat (sub supravegherea ta daca este unul de valoare) si vezi ce obtine, poate descoperi un talent ascuns! Daca ai notiuni mai avansate despre fotografie, nu ezita sa i le impartasesti, deoarece informatiile se prind din mers.

 

 

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro


Articole din aceeasi categorie:
Vacanta copiilor la bunici, in natura
Vacanta copilului in oras, pe asfalt
Mijoace de transport eco pentru mersul la gradinita
Mergem la camping

Recomanda acest articol:

Recomanda pe Yahoo! Recomanda pe email!
Oda pentru Disney Channel Oda pentru Disney Channel