Hai sa pornim de la un adevar simplu: oamenii au fost mereu atrasi de ideea de a-si incerca norocul. De la jocurile de carti de prin taverne si hanuri vechi pana la salile de cazino ultraluxoase din Las Vegas, fascinatia pentru pariuri, zaruri si sloturi a fost si inca este uriasa in aproape toate colturile lumii. Mai ales la noi, in Romania, pasiunea pentru jocuri de noroc n-a aparut ieri: de la meciurile de fotbal si lozurile razuibile pana la aparatele acelea care luminau barurile de cartier, nimic nu ne-a impiedicat sa dam o tura, sa bagam o fisa sau sa testam un bilet. si de ce n-am face-o, atata timp cat o distractie de genul asta poate fi savurata in limite controlate si la modul responsabil, fara sa ne dezechilibreze viata?
Desi se zice ca Romania are traditia ei in materie de pariuri si jocuri, adevarul e ca peste tot pe glob oamenii se distreaza in felul asta. Problema e ca nu toti o fac legal sau cu aprobarea guvernelor lor. in anumite tari, libertatea de a intra intr-un cazino sau de a accesa un site de pariuri care ofera rotiri gratuite fara rulaj e ceva absolut firesc, in timp ce in alte zone e complet interzis, iar cei care incalca regula pot ajunge sa aiba probleme serioase. Oricat de ciudat ar suna, gamblingul, care pentru unii e doar o seara relaxanta la ruleta, pentru altii poate fi un subiect tabu, interzis prin lege si cu riscuri uriase daca te incumeti sa-l practici.
Tarile unde cazinourile sunt ilegale
Desi poate pentru noi pare de neconceput sa nu existe vreo sala de jocuri la doi pasi, pe mapamond exista tari care au interzis clar orice fel de gambling. Motivele sunt diverse: de la considerente religioase pana la grija pentru populatie (cel putin declarativ). Oamenii de acolo n-au nicio sansa sa-si incerce norocul la un aparat de slot sau la o masa de poker oficiala, iar cine o face risca amenzi usturatoare ori chiar pedepse mai grave.
Una dintre aceste tari e Arabia Saudita. Acolo, datorita legilor bazate pe Sharia, tot ce tine de pariuri si jocuri de noroc e considerat haram si, prin urmare, interzis. Asta nu e o gluma: niciun cazino, nicio agentie de pariuri sportive si nicio loterie de stat nu functioneaza legal pe teritoriul lor. Un turist care ar ajunge acolo si ar incerca sa incropeasca un joc de carti pe bani intr-o camera de hotel ar putea sa intre in conflict cu legea. Sigur, e posibil sa existe un underground, fiindca unde e cerere apare si oferta, dar daca esti prins, problemele pot fi chiar grave.
Similar, in Brunei e aceeasi poveste. Un stat mic, superbogat, cu propriile reguli care integreaza concepte din legea islamica. Pentru localnici, pariurile sunt interzise. Un pic mai complicata e situatia strainilor care vin in vizita, caci unii ar putea fi tentati sa parieze online in mod discret. Dar guvernul de acolo nu prea inchide ochii la asa ceva, fiind foarte strict cu orice miscare ce s-ar incadra la “jocuri de noroc”.
Si pentru ca tot am mentionat de religie ca factor decisiv, sa luam un exemplu complet diferit: majoritatea statelor islamice pun interdictii pe gambling din motive religioase, insa exista si alte locuri in care factorul cultural sau traditional joaca un rol. Spre exemplu, in Indonezia, unde majoritatea populatiei este musulmana, guvernul a declarat ilegale toate formele de jocuri de noroc. Chiar si asa, marii operatori de pariuri online cauta sa penetreze piata, dar e un joc de-a soarecele si pisica, fiindca autoritatile sunt foarte vigilente si blocheaza site-urile care ofera astfel de servicii.
Cum afecteaza legislatia aceasta industrie?
Legislatia, fie ea permisiva sau stricta, e decisiva pentru felul in care functioneaza jocurile de noroc. in tarile unde gamblingul e complet interzis, asa cum ziceam, se naste fenomenul “underground”: oameni care organizeaza jocuri ilegale prin subsoluri sau prin camere de hotel, operatori de pariuri online care isi schimba domeniile si serverele de pe o zi pe alta, totul ca sa pacaleasca cenzura si sa ajunga la jucatorii insetati de adrenalina. Acolo unde autoritatile au inchis usa, piata neagra are un potential enorm. si, evident, pericolele cresc, deoarece un jucator “la negru” nu mai are nicio protectie legala. Daca e tras pe sfoara, ramane cu paguba. Plus ca exista riscul de a fi prins si sanctionat penal. Nimic distractiv.
Pe de alta parte, in statele care permit jocurile de noroc, dar pun niste conditii stricte, lucrurile pot sa functioneze la vedere: exista licente, reglementari, taxe, impozite si un efort colectiv de a tine sub control dependenta si abuzurile. Pe scurt, un model de gambling “responsabil” inseamna ca operatorii licentiati au responsabilitati serioase, iar jucatorii au niste drepturi minime: pot reclama neregulile, pot cere sprijin daca descopera ca au dezvoltat un obicei nesanatos si asa mai departe.
Totusi, nici legislatia cea mai bine intentionata nu e perfecta. Se vede clar, inclusiv la noi in tara, ca exista acea linie subtire intre a proteja jucatorul si a face imposibil accesul la jocuri. Romania a venit cu o serie de reguli si licente, cerand operatorilor sa indeplineasca diverse criterii ca sa functioneze legal. in ansamblu, daca arunci un ochi pe piata, vei vedea ca, pe de-o parte, operatorii accepta regulile jocului pentru a putea prospera legal, dar, pe de alta parte, unii jucatori inca prefera site-uri nelicentiate din strainatate, atrasi de bonusuri mai spectaculoase sau conditii aparent mai relaxate. Asta ii pune insa intr-o zona gri, fiindca daca apar probleme la retragerea banilor, nu prea au la cine apela.
Un efect foarte important al legislatiei e si nivelul de taxe colectate de stat. in locurile unde gamblingul e legal, guvernul poate sa ia niste bani frumosi din taxe si sa ii redirectioneze catre diverse proiecte publice. Un exemplu bun e Macau, unde impozitele platite de marile cazinouri reprezinta o parte importanta din PIB-ul zonei. in acelasi timp, autoritatile locale pot impune reguli stricte impotriva spalarii de bani, pot stabili limite de varsta si pot gestiona mai clar eventualele probleme sociale generate de jocurile de noroc.
Concluzie
Incheind scurta noastra calatorie prin lumea jocurilor de noroc, putem trage concluzia ca oricat ar fi de controversat domeniul asta, n-a dat niciodata inapoi din fata problemelor. Ar fi absurd sa credem ca vom asista vreodata la o abolire globala a gamblingului. Atata timp cat oamenii iubesc riscul si visul de-a castiga rapid, industria va continua sa se adapteze, sa creasca si sa se reinventeze. E un fel de dans intre cerere si oferta, intre dorinta jucatorilor de a-si incerca norocul si stradania autoritatilor de a reglementa cat mai bine fenomenul.