Mos Craciun este un batranel dolofan si vesel, care vine o data pe an ca sa-i bucure pe cei mici si pe cei mari. Aceasta poveste fascinata ii farmeca pe copiii din intrega lume de secole intregi, chiar daca fiecare tara a adus modificari si adaugiri legendei. In ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, copiii vor sta din nou la panda si-l vor astepta pe Mosul incarcat cu daruri.
Celalalt Mos, Ene, va avea grija ca prichindeii sa nu-l descopere pe Mos Craciun, ca sa nu le dispara entuziasmul si fericirea. De aceea, niciun copil nu a reusit vreodata sa-l vada pe Mosul cel adevarat.
Originile lui Mos Craciun
Mos Craciun este un batranel jovial, care s-a nascut acum multe sute de ani, nimeni nu stie cand. Se spune ca, din dragoste pentru copii, mosul a inhamat cativa reni la o sanie si a plecat intr-un satuc sa le duca tuturor copiilor cuminti cadouri.
Legenda Mosului spune ca acesta cobora incet pe hornul casei, lasa darurile sub pomul impodobit si se face nevazut. Tot anul, Mos Craciun si Doamna Craciunita confectioneaza cadouri pentru ziua speciala a Craciunului, iar elfii si spiridusii sunt cele mai vrednice ajutoare.
Mos Craciun locuieste in Laponia, un tinut de poveste, acoperit de zapezi intreg anul. Legenda moderna a lui Mos Craciun (Sinterklaas) provine din Germania, dar adevarata popularizare a Mosului a aparut odata cu primele reclame la o bautura carbogazoasa, in care un batran cu barba alba, imbracat in straie rosii, soarbe de zor dintr-o sticla de suc.
Scrisorile catre Mos Craciun
Legenda lui Mos Craciun mai spune ca mamicile isi incurajau copiii sa-i scrie Mosului scrisori, in care sa-si insire toate dorintele. Mosul urma sa vina la ei doar daca erau cuminti si ascultau de parinti. In acest fel, mamicile se asigurau ca piticii lor nu vor face nazbatii si boacane.
Traditia s-a pastrat si in ziua de astazi, chiar daca multi copii nu ii mai scriu scrisori lui Mos Craciun, ci ii trimit e-mailuri.
Mos Craciun, de la traditie la comercial
In prezent, Mos Craciun genereaza o adevarata industrie. In preajma sarbatorilor de iarna, magazinele abunda in produse cu chipul Mosului, de la carticele pentru copii, la hainute, cadouri si dulciuri.
Mos Craciun, simbol al Craciunului si al fericirii in familie
Craciunul este considerat o sarbatoare a familiei si a bucuriei, iar Mos Craciun ramane cel mai puternic simbol al acestei perioade. In toate casele exista cel putin un obiect care sa-l reprezinte pe cel ce aduce cadouri multe copiilor.
Peisajul idilic, in care parintii si prichindeii lor se aduna in jurul bradului si canta colinde este una dintre cele mai frumoase traditii, iar cei mici ar trebui sa fie incurajati sa creada in ea.
In Statele Unite ale Americii si in Canada, copiii ii lasa Mosului langa brad un pahar cu lapte si cativa biscuiti. In Marea Brianie si in Australia, copiii ii pregatesc lui Mos Craciun o placinta cu gem si un paharel de vin.
Piticii din Suedia il intampina pe Mos cu orez cu lapte, in timp ce micii irlandezi se pregatesc cu prajiturele, tarte si lapte.
In unele tari, copiii lasa pe masa si cativa morcovi, pentru renii Mosului.
Despre traditiile de Craciun puteti discuta pe Forum cu mamicile din Comunitatea Copilul.ro.