Azi se taie porcul! Traditii si obiceiuri de Ignat, o practica pagana asociata cu o sarbatoare crestina

/ / Modificat: 2023-12-20
Azi se taie porcul! Traditii si obiceiuri de Ignat, o practica pagana asociata cu o sarbatoare crestina

Astazi, 20 decembrie, in calendarul popular romanesc este marcata Sarbatoarea Ignatului, care deschide, conform credintelor populare, suita sarbatorilor de iarna. Tot astazi, conform traditiei, se taie si porcul de Craciun.

Cand se taie porcul de Craciun

Majoritatea romanilor raman fideli traditiei si taie porcul de Ignat, pe 20 decembrie.Taiatul porcului sau Ignatul este un eveniment important pentru romani, insa acest ritual este unul foarte vechi.

Potrivit crestinortodox.ro, in vechiul Egipt, desi porcul era considerat un animal dezgustator, oamenii il jertfeau si il mancau, ritual in cinstea zeului Osiris, intr-o anume zi din an. Dupa multe milenii de la atestarea porcului ca divinitate, romanii pastreaza multe elemente ale cultului: il sacrifica ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie), i se imita glasul cu un instrument special, numit surla, apare in folclorul si in jocurile de copii (De-a Poarca, Purceaua) si, mai ales, are o colinda Siva, probabil numele marelui zeu indian, Shiva.

La romani, traditia a inceput sa prinda contur dupa cucerirea Daciei de catre romani in anul 106 dupa Hristos, cand imparatul Traian a transformat-o in provncie romana dupa ce a cucerit Sarmisegetuza invingandu-l pe regele dac Decebal, potrivit libertatea.ro. Inainte de acest moment, taierea porcului nu era o traditie ci doar o necesitate care avea loc conjunctural. Porcul se taia la inceputul iernii pentru ca, el fiind un animal masiv, carnea rezultata sa poata fi pastrata nealterata pana aproape de primavara ca urmare a gerului iernii. Vara se taiau pasarile pentru ca erau mici si carnea lor era consumata pe loc.

Traditii si superstitii de Ignat. Ce semnificatie are obiceiul taierii porcului

Taierea porcului este singura activitate permisa in ziua de Ignat. In rest, este interzisa prestarea altor munci: spalatul, cusutul sau maturatul casei.

Se spune ca porcul si sangele lui simbolizeaza norocul, belsugul si fertilitatea. In popor se spune ca „daca nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „dupa Ignat, porcul slabeste”.

Taierea porcului trebuie sa aiba loc pe lumina, intrucat doar lumina poate tine la distanta spiritele malefice. Sacrificarea porcului nu trebuie inceputa inainte de rasarit si nici nu poate depasi apusul soarelui. In multe zone din Romania, animalul este stropit cu apa sfintita si asezat cu capul spre Rasarit.

Dupa taiere, urmeaza, obligatoriu, pomana porcului, la care participa cei care s-au ocupat de sacrificare.La pomana porcului, carnea se serveste cu mamaliga si cu muraturi. Mancarea se serveste in curte, iar toata lumea sta in picioare. Tuica fiarta este nelipsita de la pomana porcului.

Cand carnea de porc este dusa in casa, prima data se aduce capatana cu ratul inainte, pentru a avea parte de noroc. Parul de porc se pastreaza, iar cu el se afuma copiii atunci cand se crede ca acestia sunt deocheati. De asemenea, cu el se afuma si adaposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor salbatice.

  • Surse: crestinortodox.ro, libertatea.ro, stirileprotv.ro
  • Foto: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre