Cand le spunem copiilor despre Mos Craciun

/ / Modificat: 2017-12-22
Cand le spunem copiilor despre Mos Craciun

Mos Craciun este simbolul Craciunului, este atat de iubit de catre toti copiii de pe intreg Globul, care se bucura de cadourile primite de la el. Copiii ii trimit an de an milioane de scrisori pana in Laponia, ca Mosul cu barba alba sa aiba timp sa le aduca darurile in noaptea de Ajun. Insa vine vremea cand copiii isi vor pune intrebarea daca Mos Craciun este, intr-adevar, un personaj real.

Decizia de a-i spune copilului tau adevarul despre Mos Craciun este una destul de grea. Pe de-o parte, nu vrei sa strici magia Craciunului, insa pe de alta parte nu iti doresti sa-l faci pe copilul tau sa creada in ceva ce nu exista, iar cand va afla adevarul sa fie dezamagit, ba chiar sa nu mai aiba incredere in tine.

Exista sau nu Mos Craciun?

Si atunci, cum sa procedezi, astfel incat sa nu stirbesti din Magia Craciunului, insa nici sa nu il faci sa traiasca intr-o fantezie, iar apoi sa afle intamplator ca de fapt, Mos Craciun nu exista. Ideal este sa ii spui copilului adevarul despre Mos Craciun de la inceput, de cand copilul este mic.

De exemplu, psihologul Justin Coulson, citat de fatherly.com, sustine ca este important ca un copil sa cunoasca adevarul despre existenta lui Mos Craciun. Argumentul expertului in parenting este acela ca magia Craciunului va fi la fel, chiar daca un copil stie adevarul despre Mos Craciun.

De asemenea, psihologul american considera ca este etic ca un copil sa stie adevarul, sa nu fie mintit. Exista chiar si o cercetare efectuata la Universitatea San Diego din California potrivit careia copiii care au fost mintiti de parinti au mai multe sanse sa minta ei insisi. Exista riscul ca atunci cand copilul va afla adevarul nu va mai avea incredere in parintii sai, cel putin pentru o perioada, pentru ca l-au mintit.

Insa, pe de alta parte, specialistul in parenting este de parere ca nu este nimic rau nici daca esti un parinte care considera ca este bine ca un copil sa creada in Mos Craciun.

Pana la urma este optiunea fiecarui parinte in parte, caci nu este gresit nici daca micutul va crede in Mos Craciun. Pentru parintii care nu imbratiseaza ideea de a-i spune copilului de la o varsta frageda despre faptul ca Mosul cu barba alba nu exista in realitate, este ideal sa astepte pana cand copilul va incepe sa puna intrebari despre existenta Mosului, pana cand va pune el la indoiala veridicitatea acestuia. Atunci parintele are calea deschisa ca sa discute despre Mos Craciun.

La varste mici povestea Mosului poate fi tratata ca orice alta poveste, mai ales ca un copil nu face distinctia intre realitate si mit. Insa in momentul in care incepe sa puna intrebari, vorbeste-i despre faptul ca nu exista Mosul. Acest lucru se intmpla cam in jurul varstei de 6-7 ani. Pana la aceasta varsta nu este nimic rau in faptul ca micutul tau crede in Mos Craciun. Din momentul in care stie adevarul, copilul poate invata insa alte lucruri frumoase despre ceea ce inseamna sarbatoarea Craciunului.

Invata-l sa pretuiasca bucuria de a darui cadouri, de a face fapte bune, sa se bucure de timpul petrecut in sanul familiei. Nu uita, de asemenea, sa ii vorbesti copilului despre semnificatia religioasa a sarbatorii Nasterii Domnului.

Taguri Mos Craciun Mos craciun copii

Articole recomandate

Citeste si despre