Copilul si masa de Craciun. De la ce varsta pot consuma copiii preparatele traditionale de Craciun

/ / Modificat: 2024-12-23
Copilul si masa de Craciun. De la ce varsta pot consuma copiii preparatele traditionale de Craciun

Craciunul este un moment special al anului, marcat de traditii, familie si, bineinteles, mancare delicioasa. In multe gospodarii din Romania, masa de Craciun este completata de preparate traditionale din carne de porc, care nu lipsesc niciodata din meniul sarbatorilor. Sarmale, carnati, caltabosi, slanina sau toba sunt doar cateva dintre aceste bunatati care ne aduc aminte de gustul autentic al Craciunului din copilarie.

Insa, atunci cand in familie sunt si copii mici, apare intrebarea: la ce varsta pot acestia sa consume aceste preparate traditionale si ce trebuie sa stim despre ele?

Masa de Craciun a copiilor. De la ce varsta pot consuma copiii preparatele traditionale de Craciun

Iata de la ce varsta pot consuma copiii din preparatele traditionale de Craciun:

Slanina de porc

Slanina este un aliment traditional care insoteste aproape orice masa de Craciun. Fie ca este afumata, sarata sau pur si simplu proaspata, slanina este un produs greu de ignorat. Are un gust intens si este adesea servita ca aperitiv, alaturi de paine sau muraturi. Insa, slanina este un aliment destul de gras si greu de digerat pentru copii mici, din cauza continutului mare de grasimi si sare.

Varsta recomandata pentru copii:

De obicei, slanina nu este recomandata copiilor sub 2-3 ani din cauza continutului ridicat de sare si grasimi saturate. Dupa aceasta varsta, este important sa o oferi in cantitati mici si cu mare atentie, evitand excesul de sare. Slanina poate fi introdusa treptat, dar este bine sa nu fie un aliment de zi cu zi in alimentatia unui copil.

Carnatii de casa

Carnatii sunt unul dintre cele mai populare preparate din carne de porc, preparate in diverse variante (afumati, uscati, proaspeti). Ei sunt adesea gatiti in diverse feluri – la gratar, in diverse sosuri sau ca ingredient in alte preparate, cum sunt sarmalele sau mancarurile de vara.

Varsta recomandata pentru copii:

Carnatii, in special cei afumati sau prea sarati, nu sunt recomandati copiilor sub 3-4 ani, datorita continutului ridicat de sare si aditivi. Totusi, carnatii proaspeti, fara prea multe condimente, pot fi oferiti copiilor dupa 3 ani, dar in cantitati moderate. Este recomandat sa fie gatiti temeinic si sa fie verificate ingredientele pentru a evita aditivii nesanatosi.

Caltabosul

Caltabosul o alta delicatesa traditionala care se pregateste de obicei in perioada Craciunului. Este un tip de carnat mai gros, prepara din carne de porc, orez, condimente si mirodenii, care seste apoi fiert. Este, de obicei, consumat ca aperitiv sau fel principal in unele regiuni.

Varsta recomandata pentru copii:

La fel ca si in cazul carnatilor, caltabosul nu este recomandat copiilor mici datorita continutului ridicat de grasimi si condimente. De asemenea, exista riscul de a fi prea sarat sau prea greu de digerat. Se recomanda ca acest preparat sa fie introdusi in alimentatia copiilor dupa 3-4 ani, dar in cantitati mici si doar ocazional.

Toba

Toba este un alt preparat traditional de Craciun, pregatit din carne de porc si organe (ficat, rinichi, splina), care sunt fierte, amestecate cu orez si condimente, si apoi invelite intr-un strat de piele de porc sau membrana naturala. Toba are un gust deosebit si este foarte apreciata de multi dintre romani in timpul sarbatorilor.

Varsta recomandata pentru copii:

Toba poate fi mai greu de digerat pentru copii mici din cauza ingredientelor sale (organe de porc si condimente), dar este de obicei mai putin sarata decat carnatii sau slanina. De aceea, este recomandat sa fie oferita copiilor dupa varsta de 3 ani, in cantitati mici. Asadar, daca doresti sa le oferi toba copiilor, este important sa o prepari acasa, astfel incat sa controlezi cantitatea de sare si condimente.

Sarmalele

Desi nu sunt intotdeauna preparate exclusiv din carne de porc (uneori fiind combinate cu carne de vita), sarmalele cu carne de porc sunt nelipsite de la masa de Craciun. Acestea sunt, de obicei, gatite cu varza murata sau foi de vita, fiind un preparat sanatos si delicios.

Varsta recomandata pentru copii:

Sarmalele sunt un preparat potrivit pentru copii incepand cu varsta de 2-3 ani, mai ales daca sunt gatite intr-un mod simplu, fara prea multe condimente. Carnea de porc folosita la sarmale este mai usor de digerat decat alte preparate din carne de porc, iar riscul de a provoca disconfort gastric este mai mic, daca sunt pregatite corespunzator.

Sfaturi pentru parinti cand vine vorba de mancarea de Craciun

In general, atunci cand vine vorba de mancaruri traditionale din carne de porc oferite copiilor, este important sa urmezi cateva recomandari:

  • Este esential ca aceste preparate sa fie consumate in cantitati mici, deoarece sunt foarte grase si bogate in sare.
  • Daca ai posibilitatea, este mai bine sa prepari aceste delicii acasa, astfel incat sa poti controla cantitatea de sare, condimente si aditivi din preparate.
  • Evita preparatele foarte grase! La varste fragede, preparatele foarte grase, cum sunt slanina si caltabosii, pot fi greu de digerat si pot cauza disconfort gastric. Este mai bine sa le introduci treptat in alimentatia copilului.
  • Gateste corect! Este esential ca toate preparatele din carne de porc sa fie gatite temeinic pentru a elimina orice risc de infectii sau paraziti.

Masa de Craciun este o adevarata sarbatoare a traditiilor si a gusturilor autentice din Romania, iar preparatele din carne de porc joaca un rol esential in aceste momente de reunire a familiei. Cu toate acestea, este important ca parintii sa fie atenti la varsta si starea de sanatate a copiilor atunci cand le ofera aceste delicii, pentru a asigura o experienta de Craciun placuta si sanatoasa pentru intreaga familie.

  • Foto: Freepik

Taguri Craciun copii Masa craciun

Articole recomandate

Citeste si despre