Cum s-a schimbat sarbatoarea Craciunului

/ / Modificat: 2010-12-22
Cum s-a schimbat sarbatoarea Craciunului

Sarbatoarea Craciunului s-a schimbat in timp, insa cu cat trece mai mult timp, cu atat parca dragostea si caldura acestei sarbatori se pierd. Sa nu uitam care sunt adevaratele valori ale Craciunului si sa fim mai buni.


Sarbatoarea Craciunului s-a schimbat in timp, insa cu cat trece mai mult timp, cu atat parca dragostea si caldura acestei sarbatori se pierd. Sa nu uitam care sunt adevaratele valori ale Craciunului si sa fim mai buni.

Inainte, Craciunul obisnuia sa fie mai festiv si mai calduros, insa in prezent a devenit foarte comercial. Ce s-a intamplat cu zilele cand copiii erau fericiti sa primeasca un cadou sau doua? Copiii din ziua de azi au mari asteptari in ceea ce priveste cantitatea si calitatea cadourilor. Cu toata aceasta focalizare pe valoarea in bani a cadourilor, spiritul sarbatorilor de Craciun s-a pierdut in mare parte.



 Cum s-au schimbat sarbatorile de iarna

Schimbarile in ceea ce priveste Craciunul se pot observa cel mai usor in obiceiul mancarurilor festive.

Exista multe traditii legate de mancarurile specifice sarbatorii Craciunului, printre care bine-cunoscutii carnati de casa, toba, tochitura, sarmalele, cozonacii si sunculita.

Preparatele specifice Craciunului se fac in casa, insa timpurile actuale permit cumpararea lor de oriunde. Poti gasi cozonacii in comert, poti gasi chiar si aluat pentru prajituri semipreparat, pe care mai trebuie doar sa il bagi la cuptor, sau aluat congelat.

Nu se poate contesta utilitatea produselor semipreparate atunci cand vine vorba de economisirea timpului alocat pregatirii mancarurilor de Craciun, insa cand toate produsele sunt disponibile deja in magazine, se face din comoditate o prioritate si astfel se ajunge la pierderea magiei sezonului de iarna.



 Craciunul si comercializarea sarbatorilor

Totul se rezuma la cumpara si a cumpara, fara oprire. Mos Craciun este simbolul unei bauturi racoritoare, clipurile si panourile publicitare sunt peste tot, rapind sarbatoarea de adevaratul sau sens.

Laptele cu cacao pe care ni-l facea mama, frecand zahar cu cacao si o lingurita de lapte pana deveneau crema si abia apoi turnau restul de lapte cald, iar acum se gaseste in comert deja facut. La fel se intampla si in cazul cozonacilor de casa pe care mama ii framanta in Ajun, care se gasesc pe piata gata facuti.

Nu numai ca poti cumpara totul gata facut din magazine (de acolo si cozile imense din hipermarket dinainte de sarbatori), dar poti chiar comanda un meniu intreg de la firme de catering, fara sa misti un deget pentru prepararea mesei de Craciun.

In acest caz nu se pierde numai gustul specific mancarurilor gatite in casa, ci si frumusetea momentelor petrecute impreuna in timpul alocat prepararii mesei pentru Craciun.

Meniul improvizat necesita intr-adevar mai mult efort, dar timpul petrecut impreuna gatind acel meniu de sarbatori este ceea ce face ca totul sa fie cu adevarat special: mamica in bucatarie pregatind, copiii o ajuta, sotul mai cumpara vreun ingredient omis, in timp ce instalatia bradutului e aprinsa si in casa se aud colinde.



 Craciunul in viitor

Dupa cum se prezinta lucrurile, se pare ca lucrurile nu se vor schimba prea curand, deci putem spune ca transformarea este una ireversibila.

Nici colindatorii nu mai sunt ce erau o data, nici bucuria de a trai momente magice in familie, totul se rezuma la aspectul financiar. Pentru conservatori ramane doar puterea de a incerca sa pastreze vii traditiile si sa le inspire copiilor lor valorile Craciunului.

Pastreaza Craciunul viu in familie, cantand colinde frumoase langa brad impreuna cu cei mici, desenand planse cu Mos Craciun si cu braduti sau recitand poezii specifice sarbatorilor de iarna, in asteptarea Mosului, la o cana de ceai cu miere si scortisoara. Sa nu uitam ca semnificatia Craciunului este Nasterea Domnului.


Articole recomandate

Citeste si despre