Cum sa scapi de stresul din preajma sarbatorilor?

/ / Modificat: 2012-11-23
Cum sa scapi de stresul din preajma sarbatorilor?

Pe cat de frumoasa si magica este luna decembrie, ea reprezinta si o sursa de stres pentru parinti si copii. Asteptarile de la sarbatoarea Craciunului, cheltuielile, ideile de cadouri, locul unde o sa il petreceti, cum sa va distrati si relaxati – trebuie sa fie o metoda de relaxare, nu un motiv de stres. Planuieste sarbatorile intr-un spirit zen!

Craciunul, o semnificatie personala!

Lasa deoparte latura materiala a acestei sarbatori si concentreaza-te pe valoarea ei. Este momentul ideal pentru a comunica cu micutul tau. Craciunul este o oportunitate pentru parinti de a-i invata pe copii valori esentiale ca recunostinta, intelegerea, toleranta si filantropia.

Ajuta copilul sa vada in sarbatorile de iarna o ocazie perfecta de a darui si de a imparti cu ceilalti, nu numai ca pe o perioada in care va primi multe cadouri. In acest fel, ii vei diminua pe masura ce creste interesul exagerat pe care-l dezvolta in ziua de azi copii pentru cadourile materiale.

Pastrati traditiile deja existente de Craciun si Revelion!

Este o metoda confortabila si lipsita de anxietate de a trece peste pregatirile de Craciun. Pastrarea unor traditiii prestabilite te ajuta sa elimini o parte din stresul de sarbatori. Pentru ca ele sunt deja planificate, nu mai trebuie sa consumi reusurse nici materiale, nici intelectuale pentru a crea altele noi.

Nu lasa cadoul de Craciun pentru copil sa iti creasca nivelul de anxietate!

Cea mai stresanta situatie in care te-ai putea regasi este ca micutul tau sa isi doreasca ceva de la Mos Craciun si sa nu iti permiti financiar. Cadoul micutului tau este cel mai greu de gandit si achizitionat, ceea ce iti provoaca griji si frustrari.

Intotdeauna incurajeaza copilul sa ii scrie Mosului o lista cu mai multe optiuni de cadouri pe care si le doreste, dar ai grija sa ii vorbesti mereu despre faptul ca e posibil sa nu le primeasca pe toate, caci numai Mosul stie ce merita el in acest an in functie de cat de cuminte a fost. Insa trebuie sa faca o lista mai mare, in cazul in care el nu are jucaria pe care si-o doreste cel mai mult, sa poata avea o alta optiune.

In acest fel, vei evita crizele din dimineata de Craciun in care micutul tau se vede pus in fata acceptarii unui alt cadou decat cel care a fost cea mai mare dorinta a lui.

Incearca sa ai asteptari realiste de la aceste sarbatori!

Nu iti propune sa faci din sarbatorile de iarna ale acestui an "cele mai bune si mai frumoase din toti anii". Stabileste teluri si asteptari realiste, care sa se potriveasca cu bugetul si starea de spirit a acestei perioade.

Fa-ti un plan bine stabilit!

Nu lasa sa te suprinda nimic! Trebuie sa ai totul planificat din timp pentru a nu intra in criza sau in panica pe masura ce te apropii de Craciun.

Fa liste cu ce trebuie cumparat, cand si cum! Stabileste data pentru achizitionarea cadourilor si buget pentru fiecare memebru in parte! Gandeste-te cand faci curatenia, cand impodobesti casa si cand gatesti!

In acest fel:

  • nu te vor lua prin surprindere anumite treburi pe care ar fi trebuit sa le faci, dar... le-ai uitat;

  • te incadrezi cat de cat in bugetul pe care deja l-ai gandit;

  • nu intri in criza de timp;

  • nu te axezi mai mult pe Craciun (ca pregatiri, costuri) si uiti ca mai sunt inca 2 zile de Craciun, plus Revelionul etc.

Nu iti permiti o vacanta? Simte-te ca in vacanta in propriul oras!

Toate familiile isi doresc sa poata petrece sarbatorile de iarna undeva pe un taram plin de zapada si munti cu rasfaturi de mancare si distractie. Daca acest lucru nu e posibil, nu te intrista sau stresa! Informeaza-te si vezi ce evenimente au loc in orasul tau in zilele de Craciun!

Stabileste din timp planuri pentru fiecare zi: De exemplu:

  • prima zi – masa in familie la pranz; dupa-amiaza mergeti la prietenii X in vizita;

  • ziua a 2-a de Craciun – zi dedicata copilului – plimbare in parc, mers la patinoar, vizitat targuri de Craciun deschise, evenimente pentru copii realizate in diferite locatii (parcuri, mall-uri) etc.;

  • a 3-a zi, musafiri sau un concert in aer liber ori o excursie rapida pana la munte si inapoi etc.

Si asa mai departe, gandeste-te din timp la cateva planuri pentru acele zile pentru a nu te surprinde in pozitia in care te vei plictisi sau nu vei sti cum sa te imparti intre atatea solicitari.

Gaseste timp si pentru tine!

Fie ca e vorba de un masaj, de o sedinta de infrumusetare, de o baie relaxanta sau de o sedinta de cumparaturi pentru sufletul tau, fa-o! Dupa ce iti ocupi 90% din timp facand pregatiri pentru intreaga familie, relaxeaza-te si tu gasind un pic de timp pentru o activitate care iti face placere. Te va ajuta sa mai diminuezi din stres!

Taguri Craciun copii Cadouri craciun copii

Articole recomandate

Citeste si despre