Mami, Mos Craciun exista?

/ / Modificat: 2012-12-10
Mami, Mos Craciun exista?



In jurul varstei de 4-5 ani, copilul tau s-ar putea sa te intrebe daca Mos Craciun exista. De asemenea, este posibil ca intrebarea sa intarzie pana pe la 7 ani. Indiferent de momentul cand se intampla, tu trebuie sa fii pregatita pentru "Mami, Mos Craciun exista cu adevarat?".

Ce vei raspunde cand vei auzi aceasta intrebare? Te vei balbai? Vei spune adevarul pe jumatate sau poate o minciuna? Vei fi tentata sa eviti raspunsul la intrebare in incercarea de a pastra misterul si bucuria ta pentru inca un an?

Chiar daca esti pregatita sau nu, intrebarea va aparea. Felul in care raspunzi va ajuta copilul sa accepte raspunsul pe care il cauta. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa te pregatesti.

Inainte sa raspunzi la intrebarea despre Mos Craciun, cere lamuriri

Afla la ce se refera exact si cat de multe a aflat de la alti copii. Faptul ca ti-a pus aceasta intrebare arata ca s-a gandit la acest lucru si are nevoie de explicatii.

Intreaba-l cine i-a oferit informatii si ce parere are despre ce stie deja. Din raspunsurile pe care le vei primi iti vei da seama ce aspecte trebuie lamurite si cu ce trebuie sa incepi.

De indata ce ai informatii despre ceea ce copilul stie deja, intreaba-l "Chiar vrei sa stii?"

Unii copii nu vor un raspuns. Pentru ei, este de ajuns sa vorbeasca despre ce stiu deja. Scopul lor este sa verifice ca ceea ce stiu in acel moment este adevarat si nimic mai mult.

Este posibil ca, in timp, sa vrea sa stie mai mult, dar unii copii iau ca atare ce stiu deja si nu se mai intorc asupra problemei sa o analizeze. Ei pastreaza misterul lui Mos Craciun in felul lor chiar pana la maturitate.

Totusi, majoritatea copiilor vor sa stie. Daca vor explicatii, raspunsul lor la "Chiar vrei sa stii?" va fi "Da." Acest "da" este de obicei insotit de o expresie trista a fetei.

Cand copiii vor sa stie despre Mos Craciun, spune-le adevarul

Daca deja ai urmat primele doua sfaturi, nu este cazul sa incerci sa pastrezi misterul. Fii deschisa, sincera si blanda. Nu uita, acum dai in vileag un secret pe care o mare parte din familie te-a ajutat sa il sustii.

Cand incepi sa explici cum a fost creat Mos Craciun, concentreaza-te pe importanta gestului de a darui

Directioneaza-i atentia de la Mos Craciun spre ideea de a darui din inima. Acum este un moment bun sa discuti despre credintele religioase ale familie tale. Explica-i motivele din punctul de vedere moral, etic si religios al familiei tale.

Asuma-ti reactia emotionala a copilului tau

S-ar putea sa fie suparat, sa se simta ranit sau trist pentru ca parintii l-au mintit atatia ani la rand. S-ar putea sa fie dezamagit ca nu exista Mos Craciun.

Nu face copilul sa se simta vinovat pentru ca are aceste sentimente. Consoleaza-l si ofera-i sprijin: "Stiu ca esti trist..." sau "Acest lucru este intr-adevar o mare dezamagire pentru tine, nu-i asa?".

Ofera-i copilului sansa sa isi exprime sentimentul de pierdere a unei fantezii si a unei parti din copilaria lui. Este folositor in aceasta situatie sa ii sugerezi sa isi exprime sentimentele si gandurile printr-un jurnal sau facand un desen.

Acorda importanta acestui moment din viata copilului tau

Trateaza acest moment ca pe o etapa din dezvoltarea copilului. Ajuta-l sa perceapa acest moment ca pe un semn ca a inceput sa creasca. Ajuta-l sa treaca de la tristete la constiinta ca "este cineva" pentru ca stie adevarul despre Mos Craciun.

In cele din urma, stimuleaza-l sa se implice in bucuria de a darui

Gaseste un mod in care copilul tau sa se poata bucura de faptul ca daruieste. Asadar, accentul este pus acum mai mult pe ideea de a darui si nu de a primi.

Invata-l sa ii respecte pe ceilalti copii si sa le dea posibilitatea sa afle adevarul despre Mos Craciun singuri. Abtine-te sa il rogi sa te ajute sa intretii aceasta minciuna in fata altora.

Indiferent de reactia copilului tau, daca esti pregatita, vei trece cu bine peste marea intrebare.
Mult succes!

Taguri Mos craciun

Articole recomandate

Citeste si despre