Postul Craciunului - ce mancam si cand este dezlegare la peste

/ / Modificat: 2018-10-10
Postul Craciunului - ce mancam si cand este dezlegare la peste

Postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Este unul dintre posturile cel mai usor de tinut din timpul anului, existand multe zile cu dezlegare la peste. Postul Craciunului, care ne pregateste pentru sarbatoarea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, se incheie pe 24 decembrie.

Doua zile de dezlegare la peste, pe saptamana

Pe toata durata acestui post nu se consuma carne, branza si oua. In zilele de marti si joi se pot consuma untdelemn si vin, iar sambata si duminica, pana in ziua de 20 decembrie, se consuma ulei, vin si peste.

Prima zi de dezlegare la peste este 21 noiembrie, cand sarbatorim Intrarea Maicii Domnului in Biserica.

Pe 30 noiembrie, de ziua Sfantului Apostol Andrei, este din nou dezlegare la peste. In decembrie este dezlegare la peste, in afara de sambata si duminica si in datele de 6, 12 si 18 decembrie. De asemenea, in ziua de 22 decembrie este dezlegare la ulei si vin. Vinul, permis in zilele de dezlegare, este cunoscut si pentru ca, baut in cantitati moderate, aduce beneficii sanatatii.

De exemplu, vinul rosu este bogat in polifenoli, antioxidanti, resveratrol, substante care contribuie la prevenirea unor probleme de sanatate precum colesterolul marit, dementa, dar si la prevenirea unor forme de cancer.

Postul Craciunului aminteste postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, inainte ca acesta sa primeasca de la Dumnezeu Cele 10 porunci. Este o perioada in care nu trebuie sa fim atenti numai la alimentatie, ci si la oamenii din jurul nostru, sa fim mai iertatori, mai buni, sa fim mai atenti la nevoile celor din jur. Este si o curatire a sufletului, pentru ca este o perioada in care trebuie sa incercam sa evitam certurile si neintelegerile.

Ce mancam in Postul Craciunului?

Este ideal ca in zilele de post sa nu mananci aceeasi mancare dimineata, la pranz si seara, ci sa ai un meniu cat mai diversificat. Chiar daca pare greu de crezut, exista multe feluri de mancaruri de post delicioase, care sigur vor fi si pe placul celor care nu postesc. 

De exemplu, la micul dejun, poti consuma orice fruct, o felie de paine cu miere, o cafea, o felie de paine cu guacamole. Pentru pranz poti alege o supa de legume, pilaf de orez cu ciuperci, iar la masa de seara o salata cu tocana de legume. Alte mancaruri de post sunt mancarea de dovlecei, cartofii la cuptor, varza calita, sarmalele de post.

In zilele cand este permis sa mananci peste, il poti prepara in fel si chip, de la peste prajit, la peste la cuptor sau o ciorba delicioasa. Este ideal sa incluzi in alimentatie nu numai peste slab, ci si peste gras, precum somonul, sardinele, tonul, pestele bogat in acizi grasi Omega 3.

In perioada Postului corpul are nevoie de proteine, pe care in mod normal si le ia din carne in perioadele de peste an cand nu e post. Alimentele de post care contin proteine sunt ciupercile, fasolea, hrisca, mazarea, nautul.

Ideale pentru gustari sunt fructele oleaginoase, precum nucile, migdalele, alunele, fructe bogate in vitamine, minerale, grasimi vegetale.

Copiii si bolnavii nu trebuie sa posteasca

Exista situatii in care nu toti crestinii pot posti, lucru pe care il accepta si Biserica. Astfel, printre cei care nu trebuie sa posteasca sunt copiii, femeile gravide, dar si persoanele care sufera de anumite afectiuni.

In orice caz, un bolnav care vrea sa posteasca trebuie sa ceara sfatul medicului sau in legatura cu acest lucru, sa vada daca este permis postul si care sunt alimentele pe care trebuie sa le includa in meniu.

Taguri Post Craciun Post sarbatori Mancaruri de post

Articole recomandate

Citeste si despre