Carnati de casa cu branza si mamaliguta
Timp de preparare
50 minute
Ingrediente
500 g carnati afumati
300 g branza de burduf
malai
2 oua
100 g smantana
ulei
sare
Mod de preparare
Se face o mamaliga potrivita din malai, apa si sare.
Carnatii se taie felii si se prajesc intr-o forma unsa cu grasime, pana se rumenesc, dupa care se taie in felii groase.
Se pune jumatate din mamaliguta pe fundul tavii, deasupra se pun carnatii si branza, apoi restul de mamaliguta si se acopera din nou cu branza si carnaciori.
Se pune la cuptor incins 15 minute, dupa care se toarna ouale batute cu smantana si se mai lasa 5 minute
Caltabosi
Ingrediente
1,5 kg ficat, inima, plamani, splina
1 kg carne ramasa de la fasonare sau de la ceafa
300 g ceapa
100 g orez
intestine groase
sare
piper pisat
Mod de preparare
Ficatul, inima, plamanii si splina se pun la fiert impreuna, iar carnea se pune la fiert separat.
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, se inabusa in putina untura sau cu slanina proaspata, taiata marunt.
Orezul se alege, se spala si se pune la fiert pana se umfla, apoi se scurge si se clateste cu apa rece.
Carnea si organele, dupa ce au fiert si s-au racit, se trec prin masina de tocat carne.
In pasta obtinuta se adauga orezul, ceapa inabusita bine (calita) si condimente dupa gust.
Se amesteca bine componentele, obtinandu-se o compozitie omogena cu care se umple intestinul gros.
Umplerea caltabosilor
La masina de tocat carne se adauga un dispozitiv special, prevazut cu o palnie de umplut carnati, care se gaseste in comert, adaptat la marimea masinii de tocat.
Se trece tot intestinul prin palnie, lasandu-se capatul (legat cu o ata) putin afara.
Umplerea se realizeaza lent, pentru a nu se indesa compozitia, legandu-se din loc in loc cu o sforicica.
Caltabosii umpluti se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30-40 minute. In timpul fierberii se inteapa cu un ac gros in locurile umflate, pentru a nu plesni.
Caltabosii fierti se scot intr-un vas cu apa rece, iar dupa racire se pun pe o planseta pentru zvantat.
Se pastreaza la rece, se recomanda sa se serveasca cu gustari la mesele principale cu mustar.
Aperitive de Craciun
Jambon fiert in vin
Ingrediente
pulpa din spate
boabe de piper, ienibahar, o foaie de dafin
o capatana de usturoi
3 litri de vin alb
Preparare
Pulpa se curata de os, se rade cu cutitul pentru ca soriciul sa fie alb si curat.
Se spala cu apa rece.
Se sareaza si se pipereaza usor, se pune la fiert in apa calda in care s-a pus mai intai usturoiul, dafinul, ienibaharul si piperul.
Se fierbe la foc mic pana cand apa, care a acoperit la inceput jambonul, a scazut cu doua degete sub nivelul initial.
Atunci se adauga vinul si se lasa sa fiarba inca 2 ore.
Se raceste in vasul in care a fiert.
Se scoate, se strange bine, dandu-i forma pe care a avut-o initial, se leaga cu sfoara subtire si se lasa in curent de aer pentru a se usca.
Pentru o pastrare indelungata, jambonul se tine o zi la fum.
Racitura
Ingrediente
un rasol de vaca
doua tacamuri de pasare
doua picioare de porc
zarzavat pentru supa
sare, piper boabe
gogosar murat
usturoi
Preparare
Picioarele de porc se parlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape.
Rasolul de vaca, picioarele de porc si tacamurile de pasare se pun intr-un vas mare cu 10 litri de apa.
Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit.
Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune pe farfurii.
Fiecare farfurie se garniseste cu felii de morcov fiert si de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de usturoi strecurat.
Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda.
Se incearca puterea de coagulare inainte de a adauga zeama de carne, luand o lingurita de zeama si lasand-o la frigider.
Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos, in caz contrar, se fierb cateva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne.
Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.
Sarmale
Ingrediente
1 varza medie de circa 1,5 kg
400 g carne tocata de porc, de vita sau amestecata
1 ceapa medie tocata cubulete mici
70-100 g orez
200 g bulion
1/4 legatura de patrunjel
1/4 legatura de marar
2 foi de dafin
sare, piper
cimbru
Mod de preparare
Ceapa taiata cubulete se pune la calit cu o lingura de ulei si apa. Cand e aproape gata (devine transparenta) se adauga si 150 g de bulion, putina sare, piper si orezul si se mai lasa 5 minute la foc mic. In acelasi timp se pune o cratita cu apa la fiert, se desfac frunzele de la varza si se pun 2–3 minute, cate 4–6 frunze odata in apa care clocoteste.
In castronul in care s-a pus carnea se adauga: sosul de ceapa si orez, mararul si patrunjelul tocate marunt, cimbrul si se amesteca bine. Se iau frunzele de varza, care acum sunt usor de rulat, se taie cotoarele si se fac rulouri cu carnea la mijloc.
Restul de varza ramasa se taie fideluta si se imparte in 3 parti egale. Se pune un strat de varza, jumatate din bulionul ramas, foile de dafin, sarmale, iar varza tocata, restul de bulion, sarmale, varza tocata. Optional se poate pune intre straturi sorici, costita sau afumatura.
Se acopera cu apa (si bors daca le vreti acre) si se dau la cuptor la foc mediu cam 2–3 ore pana se rumenesc. Se pot fierbe si cate 4–5 ore la foc mic. Atentie sa nu fie cratita foarte plina pentru ca se umfla si nu au loc sa fiarba. Daca sunt fierte, bine furculita intra in sarmale mult mai usor ca la inceput.
Daca se foloseste varza murata, frunzele nu mai trebuie oparite.
Dulciuri de Craciun
Braduti de Craciun
Ingrediente
250 g unt
250 g faina
1/2 pahar de nuci macinate
200 g zahar
1 ou
2 lingurite esenta vanilie
1 varf de cutit sare
75 g ciocolata cu lapte
75 g smantana de frisca
forme stea de 4 marimi, zahar praf, stelute, bilute argintii, bomboane gumate etc pentru decor.
Mod de preparare
Intr-un castron se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, vanilia si oul, cateva minute, cu mixerul. Se adauga faina, nucile si sarea si se amesteca pana se incorporeaza. Se da la frigider 60 de minute.
Se incalzeste cuptorul la 162°C. Se intinde foaia de 3-4 mm grosime si se taie stelute, din cele 4 marimi. Se coc la cuptor 10-15 minute.
Se incalzeste smantana de frisca, se pune ciocolata taiata bucatele mici si se amesteca la foc mic pana se topeste. Se lasa sa se raceasca, si cand s-a intarit se bate cu telul sau cu mixerul pana se deschide la culoare si se mai intareste.
Se lipesc fursecurile cu crema, cate doua din fiecare marime, exceptie cea mai mica marime, din care veti folosi doar o steluta. Se cerne zahar pudra si se decoreaza dupa preferinta.
Pudding englezesc
Pentru 12 persoane
Ingrediente
150 g faina
un pachet de drojdie uscata
150 g de pesmet alb fin
200 g unt taiat in aschii
1 varf de cutit de sare
150 g zahar brun (din trestie de zahar)
4 oua
150 ml lapte
jumatate nucsoara rasa
500 g stafide (tinute o ora in apa calduta)
coaja rasa de la doua lamai
300 g fructe confiate (cirese, caise etc.)
12 prune uscate taiate marunt
un pahar (100 ml) de coniac
Mod de preparare
Se amesteca faina, drojdia, pesmetul, untul, sarea si zaharul intr-un vas mare.
Se lasa o jumatate de ora.
Se adauga ouale batute, laptele, nucsoara rasa, stafidele strecurate, coaja rasa de lamaie, fructele confiate, prunele.
Se framanta bine, se acopera cu un stergar si se lasa o noapte (12 ore).
A doua zi se inmoaie pasta cu coniacul si se varsa intr-o forma inalta, se acopera cu un stergar si se pune pe foc mic, la bain-marine, cel putin 6 ore, dar 8 este mai bine. In Noaptea de Craciun se incalzeste in forma sa, tot la bain-marine, timp de o ora.
Se scoate din forma, se pune pe platoul pe care va fi servit si se flambeaza cu coniac. Se serveste cu brandy butter.
Brandy butter
Se freaca 250 g de unt ca o crema.
Se amesteca cu 120 g de zahar pudra, 3 linguri coniac si sucul de la o lamaie.
Se amesteca bine, iar la sfarsit se adauga un varf de cutit de nucsoara.