Sarcina si sporturile de iarna

/ / Modificat: 2014-12-09
Sarcina si sporturile de iarna

Pentru o sarcina sanatoasa se recomanda treizeci de minute de exercitii zilnice si vremea rece nu este un motiv sa nu respecti aceasta recomandare.

Exercitiile regulate sunt benefice pentru flexibilitatea muschilor, o circulatie buna si alungarea depresiei. Totusi, multe sporturi de iarna implica riscuri care le transforma intr-o alegere proasta in timpul sarcinii.

Reguli de siguranta

In general, majoritatea femeilor insarcinate pot practica sporturi atat timp cat se pastreaza foarte bine hidratate, evita starturile si opririle bruste, nu se supraincalzesc si previn traumele abdominale.

Din pacate insa, multe sporturi de iarna nu permit adoptarea unor astfel de masuri de baza.

Dupa primul trimestru, traumele abdominale directe sau impactul unei opriri bruste sunt periculoase pentru copil. Impactul abdominal, caderile sau zdruncinarea pot duce la separare prematura a placentei de peretele uterin – o afectiune grava denumitaplacenta abruptio. Fatul este protejat bine in interiorul uterului in prima perioada a sarcinii, dar traumele directe asupra abdomenului nu aduc nimic bun.

Temperatura corpului

Ai si cateva avantaje daca esti insarcinata in timpul iernii. In primul rand, copilul tau actioneaza ca un generator intern de caldura care te ajuta sa-ti mentii o temperatura optima a corpului.

Insa regulile generale in ceea ce priveste vestimentatia tot trebuie respectate: imbraca-te in mai multe randuri de haine, dar confortabil. Supraincalzirea nu este indicata pentru ca te oboseste si ii face rau si copilului.

Ranirea articulatiilor

In timpul sarcinii ligamentele tale se inmoaie sub efectul hormonului denumit progesteron. Progesteronul face ligamentele mai flexibile, probabil pentru a ajuta pelvisul sa se deschida si sa lase copilul sa treaca.

Pe de alta parte, acest efect favorizeaza riscul sa te ranesti in timpul activitatilor atletice, in special in timpul practicarii unor sporturi de iarna care implica destul de mult efort fizic. Bratele, picioarele si spatele sunt cele mai expuse. Precautia este cheia ca sa te intorci acasa fara nici o rana.

Echilibrul

Sporturile care necesita echilibru (cum ar fi patinajul) pot deveni surprinzator de dificile in timpul sarcinii chiar si pentru cele mai pricepute atlete. Pe masura ce centrul tau de greutate se muta inainte, devine din ce in ce mai greu sa iti pastrezi echilibrul.

Alege sporturi de iarna pe care le-ai mai practicat si in timpul carora nu exista pericolul sa cazi. Acorda mare atentie schimbarilor in abilitatile tale pe masura ce formele si greutatea ta se modifica.

Sporturi de iarna recomandate

Sfaturi pentru fiecare sport in parte

1. Patinajul il poti practica daca esti experimentata si nu vei cadea. Acum nu este momentul sa inveti sa mergi cu spatele sau sa executi dublu ax. Daca nu poti sa iti pastrezi echilibrul, este timpul sa stai departe de gheata.

2. Schiatul si snowboarding-ul ar trebui evitate de majoritatea femeilor insarcinate, in special in al doilea si al treilea trimestru.

3. Datul cu sania, care se termina adesea cu caderea de pe sanie la capatul dealului, nu este o idee foarte buna.

Deci, ce poti sa faci in aceasta iarna?

Pana acum am mentionat sporturi care nu sunt recomandate in timpul sarcinii, dar nu dispera, exista suficiente alte activitati de iarna sigure pentru viitoarele mamici:

  • Sporturi practicate afara. Daca nu este gheata pe jos, este in regula sa te plimbi sau sa alergi afara. Te poti juca in zapada cu conditia sa porti incaltaminte adecvata. Drumetiile pe munte sunt sigure, asa ca daca iti face placere sa mergi pe munte poti sa profiti!
  • Sporturi in spatii inchise cum ar fi inotul intr-o piscina acoperita si incalzita sunt o optiune buna in orice perioada a anului. Gimnastica aerobica cu impact redus este, de asemenea, o alegere buna. Insa, inainte de toate, vorbeste cu medicul ca sa te asiguri ca nu iti face rau sa incepi un astfel de program.
  • Vacantele de iarna sunt un prilej de mare relaxare in lunile de sarcina daca resursele tale financiare iti permit acest lucru. Pleaca in vacanta intr-o regiune cu clima calda unde sa poti practica toate sporturile specifice climatului cald care nu implica riscuri!

Si daca aceasta nu este o optiune, rezerva-ti un weekend in casa in timpul caruia sa ai grija de tine si sa te relaxezi. Fa o baie calda lunga, roaga pe cineva sa iti faca masaj, aprinde cateva lumanari... si viseaza la intoarcerea verii.

Articole recomandate

Citeste si despre