Vine Mos Nicolae! Ati pregatit ghetutele?

/ / Modificat: 2017-12-02
Vine Mos Nicolae! Ati pregatit ghetutele?

O seara linistita, in care spunem povesti frumoase celor mici si ii convingem ca, daca sunt cuminti, Mosul va veni la ei. In fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, Mosul pune in ghetute cadouri pentru copiii cuminti. Se spune ca celor care nu au fost ascultatori le lasa o nuielusa de argint.

Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata atunci cand aduce darurile.

Sarbatorim ziua de Sfantul Nicolae prin cantece si poezii tematice sau desenam si coloram planse cu Mos Nicolae, care se furiseaza cu sacul plin de daruri. Important este ca cei mici sa inteleaga faptul ca aceasta sarbatoare nu presupune cadouri substantiale, asa cum se intampla de Craciun, ci doar niste cadouri simbolice.

Cine este Mos Nicolae?

Sfantul Nicolae sau Mos Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici. Acesta este si sfantul protector al orasului Braila, posibil datorita faptului ca, fiind oras-port, existau adesea multi comercianti si calatori.

Nu exista informatii clare despre cine a fost Sfantul Nicolae, acesta fiind prima data mentionat ca sfantul care i s-a aratat in vis lui Constantin cel Mare, pentru a-l ruga sa ierte trei ostasi pe care acest imparat ii condamnase la moarte. Ulterior, toate datele biografice care il privesc pe Sfantul Nicolae au fost mentionate in Legenda aurea, a lui Iacob de Voragina, in 1264.

Sfantul Nicolae este sarbatorit in calendarele bizantin, latin, lutheran si anglican pe data de 6 decembrie.

Obiceiuri de Sfantul Nicolae

In traditiile americane, copiii lasa pe o masuta un pahar cu lapte si o farfurie cu prajiturele pentru Mosul obosit si infometat de pe drum.

Nu se stie exact de unde provine obiceiul punerii cadourilor in ghetute, insa cel mai probabil este o modificare a ideii ca Sfantul Nicolae este un protector si un iubitor al copiilor, care facea acte de caritate si bunatate fata de acestia, oferindu-le in dar hainute, dulcuri si obiecte de care aveau nevoie.

Potrivit legendei, darul a fost lasat sa cada prin horn, intr-o soseta agatata la uscat pe acesta, insa obiceiul punerii sosetelor la semineu se leaga de Mos Craciun, nu de Mos Nicolae.

Legenda Sfantului Nicolae

Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita din cauza saraciei din familia lor. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea la usa casei nobilului un saculet cu galbeni.

Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. In acea noapte, nobilul a stat de paza si l-a vazut. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu.

Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, insa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur (in iconografia apuseana).

Taguri Mos Nicolae Cadouri Mos Nicolae copii Mos Nicolae copii

Articole recomandate

Citeste si despre