In Romania, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului, conform primului studiu efectuat in acest sens, in tara noastra.
Tulburarile de respiratie in timpul somnului (TRS) sunt recunoscute, in prezent, ca afectiuni prevalente la adulti, dar si la copii cu implicatii asupra cresterii si dezvoltarii, implicatii metabolice si neurocomportamentale.
Forma cea mai severa a acestor tulburari este reprezentata de sindromul de apnee in somn de tip obstructiv (SASO), acesta fiind caracterizat de episoade recurente de obstructie partiala sau totala a cailor respiratorii superioare, cu afectarea oxigenarii si perturbarea arhitecturii somnului.
"In ultimii 50 de ani, s-au facut progrese importante in intelegerea, atat a cauzelor, a consecintelor, cat si a simptomelor sindromului de apnee in somn de tip obstructiv, somnolenta fiind un simptom clasic la adulti pentru lipsa unui somn de calitate. Comparativ cu adultii cu SASO, copiii care nu dorm bine sunt mult mai rari somnolenti, ei sunt, mai degraba, hiperactivi, agitati, pot prezenta dificultati scolare si de invatare. Pe termen lung, apneea in somn poate duce la complicatii severe cardiovasculare, respiratorii si metabolice", declara Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Printre simptomele sindromului de apnee in somn, in timpul noptii, se numara sforaitul, somn agitat, cosmaruri, transpiratii, enurezis, iar pe parcursul zilei, somnolenta este un simptom important la adulti, fiind, insa, mai rara la copii. Spre deosebire de adulti, somnolenta la copii poate sa nu fie caracterizata prin oboseala, reprize de cascat, ci prin iritabilitate, toleranta scazuta la frustrare, sau chiar aparitia de deficite neurocognitive (memoria, invatarea) sau comportamentale (agresivitate si impulsivitate crescute).
"In prezent, apneea de somn este considerata, la nivel international, o problema de sanatate publica, deprivarea de somn avand consecintele devastatoare cu impact general precum accidente rutiere sau accidente aviatice. La nivel individual, somnolenta interfera cu dificultatea indeplinirii sarcinilor de zi cu zi, cu reducerea productivitatii Åi a calitatii vietii, iar persoanele deprivate de somn sunt mai susceptibile pentru boli cronice precum hipertensiune arteriala, diabet, depresie, obezitate, cancer", declara dr. Oana Deleanu, Presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a SRP
Sindromului de apnee in somn de tip obstructiv la copii i se acorda o atentie medicala sporita datorita consecintelor pe care le are asupra dezvoltarii, fiziologiei si functionarii adecvate. SASO la copii poate determina probleme de crestere in greutate, atat obezitate, cat si stagnare ponderala, poate avea efecte de deprimare a sistemului imun cu infectii respiratorii frecvente si otite recurente.
"Atunci cand, la investigatiile din timpul somnului, respectiv poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia, observi opriri frecvente ale respiratiei cu durata de peste 10-15 secunde, insotite de scaderi ale oxigenului, mult sub valoarea normala, este momentul in care stii ca aceasta afectiune este reala si, nu de putine ori, chiar foarte severa", declara dr. Mihaela Oros, Presedintele Asociatiei pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti.
Primul studiu care trateaza prevalenta tulburarilor respiratorii in somn, la copiii din Romania, a avut ca scop determinarea procentului copiilor din Romania care sunt la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului. Cercetarea epidemiologica s-a efectuat in colaborare cu Insitutul de Cercetare Gfk Romania, pe un esantion de 1272 respondenti, in luna ianuarie 2015.
Era necesara obtinerea unor date de prevalenta referitoare la tulburarile respiratorii in somn la copii, date care sa reflecte dimensiunea reala si in Romania si care sa justifice efortul necesar pentru cresterea gradului de constientizare, atat in randul medicilor, al publicului larg, cat si efortul financiar al unui sistem de sanatate pentru diagnosticul,monitorizarea si tratamentul sindromului de apnee in somn la copii si adolescenti." completeaza dr. Mihaela Oros, autorul studiului.
"Societatea Romana de Pneumologie a incurajat intotdeauna studiile si anchetele nationale care reusesc sa completeze cu date epidemiologice ceea ce lipseste din puzzle-ul de boli cronice respiratorii. O patologie a copilului de tipul bolilor respiratorii in timpul somnului trebuie cunoscuta pentru a prevedea problemele viitorului adult", adauga Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Recent, la nivel mondial, au fost facute progrese si in privinta consecintelor neurocognitive si comportamentale la copiii cu apnee in somn. Copiii cu tulburari de respiratie in timpul somnului prezinta, adesea, probleme de atentie si comportament similare celor observate in cazul copiilor cu ADHD.
"Daca parintii observa ca cei mici sunt hiperactivi sau nu se pot concentra acasa sau la scoala, ar trebui sa ceara parerea unui medic. in cazul in care, in urma evaluarii, nu sunt indeplinite criteriile pentru diagnosticul ADHD, este recomandata monitorizarea atenta a somnului de catre un specialist. Atunci cand se constata prezenta sforaitului, trebuie efectuata o evaluare polisomnografica nocturna", declara Jane Thompson, Early Childhood Education Specialist