25 de ani de la primul transplant de celule stem hematopoietice din sange placentar

/ / Modificat: 2013-10-03
25 de ani de la primul transplant de celule stem hematopoietice din sange placentar

Anul acesta, ziua de 6 octombrie marcheaza implinirea a 25 de ani de la realizarea cu succes a primului transplant de celule stem hematopoietice din sange placentar. Acest prim transplant ce a avut loc in Franta a oferit o a doua sansa la viata unui baietel diagnosticat cu anemia Fanconi.

In ciuda scepticismului considerabil manifestat initial de oamenii de stiinta, cercetarile si realizarile obtinute in ultimii ani au oferit argumente solide in favoarea utilizarii celulelor stem in peste 80 de afectiuni grave, dar si pentru noi utilizari clinice in domeniul medicinei regenerative.

Date statistice:

  • Peste 600.000 de unitati de sange placentar au fost stocate la nivel mondial in vederea transplantarii;
  • Peste 30.000 de unitati de sange placentar au fost eliberate pentru a trata peste 80 de afectiuni;
  • Din anul 2012, sangele din cordonul ombilical este considerat, in pediatrie, a doua sursa de celule stem dupa maduva osoasa, numarul de transplanturi efectuate folosind aceste doua surse de celule stem fiind aproape egal; 
  • Pe parcursul celor 25 de ani, specialisti din intreaga lume au studiat beneficiile pe care le ofera transplanturile cu celule stem, care pot vindeca boli ale sistemului nervos, diabet de tip II, dementa sau Alzheimer. In prezent, se studiaza potentialul celulelor stem de a vindeca pacienti bolnavi de  Parkinson, autism sau pacienti infectati cu virusul HIV.

"Sangele din cordonul ombilical este o sursa pretioasa de tratament, pe care fiecare copil o aduce atunci cand vine pe lume. Cu toate acestea, 99% din sangele din cordonul ombilical din Europa se iroseste, nefiind recoltat la nastere. Celulele stem sunt mult prea valoroase ca sa fie pierdute si trebuie cu siguranta sa fie salvate. Suntem foarte mandri sa ne numaram printre liderii nationali si internationali, deschizatori de drumuri in acest domeniu medical. Tocmai de aceea, ne dorim ca oamenii sa fie informati la timp si sa aiba astfel posibilitatea de a salva vietile copiilor lor. Acesta este si motivul pentru care am lansat petitia pentru declararea Zilei Celulei Stem pe 6 octombrie, o zi cu importanta deosebita pentru Cord Blood Center", declara Dr. Tudor Panu, General Manager, Cord Blood Center Medical.

Succesele inregistrate de transplanturile cu celule stem in vindecarea unor boli foarte grave stau dovada pentru faptul ca celulele din sangele cordonului ombilical reprezinta, practic, viata. Pentru a le oferi tuturor copiilor sansa la viata, iar tuturor parintilor sansa de a-si vedea copiii sanatosi, Cord Blood Center continua lupta pentru declararea zilei de 6 octombrie Ziua Celulei Stem, petitie semnata de peste 3.700 de persoane. Prin declararea acestei zile, Cord Blood Center isi propune sa informeze viitoarele mame cu privire la beneficiile recoltarii de sange placentar la nastere si a importantei constientizarii din timp a acestor beneficii.

Pentru ca oamenii sa aiba sansa de a intelege si a vedea intreg procesul  prin care celulele sunt procesate si stocate in conditii speciale, Cord Blood Center dedica ziua de 5 octombrie 2013 evenimentului numit Ziua Portilor Deschise. In aceasta zi, Banca de Celule Stem locata in Otopeni isi deschide portile pentru toate acele persoane interesate de importanta si utilizarea celulelor stem.

Afla mai multe in pagina In luna octombrie sarbatorim impreuna Ziua celulei stem.

Articole recomandate

Citeste si despre