Aceasta procedura la nastere poate salva mii de vieti de copii in fiecare an. Este un lucru firesc, natural si nu costa nimic. Mai mult, este o procedura simpla si fara riscuri. Este vorba despre asezarea nou-nascutului sanatos pe pieptul mamei, in contact direct piele-pe-piele, imediat dupa nastere.
Aceasta procedura a inceput sa fie studiata in detaliu inca din anii ’90, de catre specialistii de la Institutul Healthy Children din SUA, in colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia – cel care desemneaza laureatii premiilor Nobel pentru Medicina si Fiziologie.
Cercetarile din tot acest timp au demonstrat ca “Ora Magica” sau “Skin-to-Skin in Prima Ora Dupa Nastere” – asa cum este deja cunoscuta procedura- reduce rata mortalitatii neo-natale cu pana la 22%!
„Starea de sanatate a copilului se imbunatatește, este mai cald, nivelul de glucoza este mai bun. Copilul poate face fata mai bine stresului, datorita scaderii nivelului de cortizon care se produce cand intra in contact cu mama”, precizeaza Karin CADWELL, specialist cercetator al Institutului Healthy Children.
Aceasta practica face parte din recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si a UNICEF pentru spitale “Prietene ale copilului” (Baby Friendly Hospitals), are beneficii demonstrate stiintific de numeroase studii si se aplica cu succes in majoritatea tarilor dezvoltate, inca din anii ’90, devenind procedura de rutina din maternitati.
In conditiile unei nasteri fara complicatii - naturala sau cezariana -, intoarcerea bebelusului pe pieptul mamei are numeroase avantaje, printre care:
- bebe se linisteste mai repede (plange, in medie, cca 15 secunde, vs 15 minute in cazul celui separat de mama), isi regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac si initiaza imediat alaptarea (in primele 2 ore dupa nastere are cel mai puternic reflex de supt);
- mama este protejata de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune si frisoane.
Un important studiu COCHRANE Review a urmarit contactul precoce Skin-to-Skin intre mama si nou-nascutul sanatos si a evaluat efectele sale, comparativ cu contactul standard (asezarea nou-nascutului infasat sau imbracat in bratele mamei, in patut sau sub radiant de caldura) care se practica inca in cateva tari cum ar fi si Romania. S-a demonstrat ca imediat dupa nastere, temperatura sanilor mamei crește cu 1-2 grade Celsius pentru a-l incalzi pe nou-nascut.
Astfel, in aceasta lume noua si straina, pieptul mamei este singurul loc in care nou-nascutul se simte in siguranta; el recunoaste mirosul (imediat dupa nastere, sanii mamei miros a lichid amniotic), recunoaste vocea mamei si bataile inimii, este incalzit, hranit, colonizat cu bacterii “bune” de pe pielea si sanii mamei si, nu in ultimul rand, este iubit. Pieptul mamei este cel care face adaptarea la viata extrauterina mai usoara, placuta si sanatoasa atat pentru nou-nascut.
Procedura „Ora Magica a nou-nascutului” contribuie si la imbunatăţirea ataşamanetului dintre cei doi. Mamele au dovedit o atentie crescuta fata de copiii lor si raspund mai prompt si eficient nevoilor acestora. Acest lucru conduce inclusiv la scaderea ratei abandonului neonatal.
Oxitocina, un hormon secretat de mama in timpul alaptarii, o face sa fie mai iubitoare, mai calma, mai toleranta, reducand starile de anxietate (o protejeaza inclusiv de riscul depresiei post-partum). Acest lucru se rasfrange si asupra copilului, influentandu-l inclusive in viata sa de adult, asa cum demonstreaza specialistii in neurologie de la centrul medical NYU Langone.
„Tot ceea ce trebuie sa facem este sa il asezam pe copil la pieptul mamei, direct piele-pe-pieleşi atat. Sa-l lasam pe copil sa faca ceea ce e natural sa faca. Iar acest lucru pare a fi greu pentru personalul medical din maternitati”, spune Kajsa BRIMDYR, specialist al Institutului Healthy Children din SUA.
Pentru ca cercetarile au dovedit ca practicarea Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere aduce beneficii majore, Asociatia ProMAMA a implementat Programul in Romania in 2012, alaturi de specialistii de la Healthy Children Institute si de atunci promoveaza practica in randul viitorilor parinti, al specialistilor si cadrelor medicale.
Pe 11 Octombrie, ProMAMA organizeaza un eveniment educational privind procedurile recomandate la nastere. Conferinta este dedicata atat viitorilor parinti, cat si specialistilor implicati in miracolul nasterii. 4 specialisti si cercetatori in domeniu - unul din Germania, 2 din Ungaria si unul din Romania - vor explica detaliile procedurii si rezultatele studiilor in domeniu.
“Avand in vedere ca:
1. Rata mortalitatii neonatale in Romania este mult peste media europeana (se inregistreaza o medie de 7,6 decese la 1.000 de nou-nascuți, fata de o medie europeana de 3,6 la mie - conform unui raport publicat de INS in 2017)
2. Programul “Ora Magica” contribuie la reducerea ratei mortalitatii neonatale cu pana la 22%, impactul pe care l-ar avea implementarea procedurii in Romania ar fi major! Acesta este scopul Conferintei “Ora Magica a Nou-Nascutului” de pe 11 Octombrie”, subliniaza Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA, Consultant în alăptare IBCLC si specialist Ora Magica.
Detalii despre eveniment gasiti aici: http://www.promama.ro/90.
Asociatia ProMAMA este Institut si Clinica de Alaptare, Centru Pre si Postnatal si, nu in ultimul rand, un ONG (Asociatie) cu scop educational.
A adus in Romania programul Ora Magica si profesia de Consultant in Alaptare Certificat IBCLC si pana in prezent, a format, in vederea certificarii internationale, 9 generatii de consultanti in lactatie - peste 120 de persoane din toata tara. Organizeaza conferinte, campanii si evenimente pe tema alaptarii, nasterii, alimentatiei copilului, alaturi de speaker-i internationali renumiti (Dr. Jack Newman, Dr. Carlos Gonzalez, etc).