De-a arhitectura povestita

/ / Modificat: 2013-02-28
De-a arhitectura povestita

De-a arhitectura povestita


Proiect din cadrul programul cultural de-a arhitectura

Deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit

"De-a arhitectura" este un program cultural care urmareste familiarizarea copiilor cu notiuni de arhitectura si urbanism, prin observarea directa si aplicarea creativa a acestora de catre ei, scopul fiind dezvoltarea unor repere urbane si arhitecturale care vor forma un minim bagaj de cunostinte de cultura generala in aceste domenii.

Obiectivele acestui program cultural sunt introducerea educatiei nonformale de arhitectura in curricula scolara pentru cresterea nivelului de cultura urbana si responsabilitate civica in societate. Totodata programul urmareste si cresterea gradul de vizibilitate al profesionistilor in arhitectura si urbanism, intelegerea care este misiunea si rolul lor in societate.

Primul proiect al acestui program cultural se numeste "De-a arhitectura in orasul meu" si este un curs de arhitectura si mediu construit pentru disciplina optionala de la clasele a III-a sau a IV-a din invatamantul primar.

Anul acesta se afla in perioada de pilotare in 7 scoli din Bucuresti. Din 2013/2014 ne propunem sa fie atestat ca program de curs optional la nivel national.

De-a arhitectura povestita este un proiect complementar acestuia prin care ne propunem sa invitam in fata scolarilor din clasele primare, dar si gimnaziale, arhitecti notorii din Romania care sa le vorbeasca despre arhitectura, ilustrand aceasta cu o experienta sau un proiect concret din practica lor.

Acest demers doreste sa familiarizeze copiii cu exemple pozitive si concrete de arhitectura, dar si cu rolul social al arhitecturii si al arhitectului.

Descriere

Invitatul / invitatii vor povesti elevilor o experienta sau un proiect concret de arhitectura. O poveste scurta prezentata in mod interactiv, cu un limbaj adaptat varstei publicului. Povestea nu va dura mai mult de 30min si va fi punctata de intrebari adresate publicului, fiind ilustrata prin imagini sau / si machete. Prezentarea va avea si o parte interactiva / aplicativa, la alegerea invitatului, in care copii prin joc si experiment pot intelege diverse concepte sau conventii ale arhitecturii. Intalnirea va fi condusa de arhitect si va fi asistata de cadrele didactice. Introducerea va fi facuta de catre un reprezentant "de-a arhitectura" (Eliza Yokina). Publicul va fi format de elevi (doua clase, deci un total de 50 - 60 de copii), invatatorii lor si eventual parinti voluntari.

Obiective

• Familiarizarea copiilor cu rolul arhitectului in societate si cu relationarea dintre activitatea de arhitectura si calitatea mediului construit;



• Oferirea de modele valorice prin exemplul personalitatii care face prezentarea;



• Trezirea interesului catre mediul construit;



• Familiarizarea cu arhitectura contemporana si de patrimoniu;


• Responsabilizare civica

Desfasurare

1. La solicitarea claselor / scolilor interesate se poate desfasura ca un eveniment al scolii, la o data stabilita de acestia, in sala de festivitati / conferinte / sport.

2. Ca o activitate extracurriculara, in cadrul saptamanii "scoala Altfel, (Saptamana 1 - 5 aprilie 2013).

Arhitecti Invitati

Cristina Constantin, Mirela Vladuta, Cosmin Pavel |"Casa creste mare";
O poveste despre felul in care oamenii si casele cresc impreuna.

Irina Bancescu, Andrei Serbescu | "Dincoace si dincolo de usa";

"Alice incerca micuta cheie de aur in incuietoarea usii si, spre bucuria ei, se potrivi! Deschise usa si vazu ca aceasta dadea intr-un spatiu de trecere foarte stramt, nu mai larg decat o gaura de soarece; ingenunche si privi de-a lungul acestuia si zari cea mai frumoasa gradina vazuta vreodata.[...] Oh, ce mi-as dori sa ma pot face mica, precum un telescop! si cred ca as putea, daca as sti numai cum sa incep." (Lewis Carroll, Alice in tara Minunilor, cap.1)

Robert Marin |"Arhitectura pentru prieteni imaginari";


In arhitectura corecta forma urmeaza functiunea, uneori insa, fara sa se indeparteze prea tare de functiune, forma viziteaza si conditionari mai putin obiective cum ar fi ... inchipuirea. Vom discuta despre formalism ca instrument de relationare, ca agent al memoriei, ca o coaja ce poate pastra in spatele ei si "gustul bun" si "valorile nutritive".

Dorin Stefan| "Arhitectura, un invelis";

Analogia arhitectura-imbracaminte o comparatie 'live' - parada intre vestimentatie si arhitectura.

Loredana Bruma | "Despre trecut, pentru viitor";

Evenimentul isi propune sa creasca interesul copiilor cu privire la importanta prezervarii patrimoniului arhitectural in dezvoltarea orasului. Ce inseamna patrimoniu? Care este legatura lui cu orasul si cu oamenii? De ce este important sa avem grija de el si cum putem face asta?

Cristi si Alex | "Orasul de lucruri si intamplari" atelier introductiv de explorari urbane

Noi locuim orasul. Si noi toti facem orasul. Dar cine suntem noi, bucurestenii? Suntem si pietoni, biciclisti, bunici, ochelaristi, studenti, sau profi, si vecini, vanzatori, tocilari, soferi, skateri sau pici, dar nu numai, tot bucuresteni sint si locatarii de cuiburi, de vizuine, sau de cotete, care traverseaza in patru picioare pe zebra, pescuiesc in Dambovita, se aduna seara in stoluri mari, si se invart in cerc noaptea la lumina becurilor. Orasul e divers si plin de necunoscut: observa, exploreaza si actioneaza!

Unulaunu | "Casa Fantastica"


Casa G are acest caracter fantastic. Ea este o evadare din viata "reala". Veti afla de ce!

Irina Melita, Stefan Simion | "Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?"

Daca pe data de 5 aprilie 2013 ai 10 ani, noi am tras concluzia ca cel mai probabil prin 2030 vei incepe ca arhitect sa modifici lumea prin proiectele pe care le vei face. Lumea sau Luna pentru ca deja este gata proiectul primei constructii de pe marele nostru satelit natural. Ce iti putem noi spune acum despre ce vei face tu atunci? Nu stim.. insa dupa mica noastra discutie, speram ca atunci cand vei fi intrebat ce vrei sa te faci cand vei fi mare, atunci cand ii vei vedea pe pompier, pe doctor sau pe politist, noi speram sa isi faca loc langa ei si Arhitectul care, ca si ceilalti, are puteri magice.

Finantare

Pachet "Scoala Altfel" Xella Romania si Biblioteca Centrala Universitara "Carol I"Bucuresti
Proiect in programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" ( Scoala altfel)1 - 5 aprilie 2013.
Evenimentul va avea loc la Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Bucuresti. Intrarea din Calea Victoriei nr.88, in spatele statuii.

Accesul se face pe baza de programare si bilet. Biletul emis la inscriere este valabil pentru o clasa. Costul biletului prin grija partenerilor este deja acoperit.

Inscrieri: de-a-arhitectura-povestita.eventzilla.net

Concept si dezvoltare program cultural:
Asociatia De-a Arhitectura;
coordonator arh. Eliza Yokina
office@de-a-arhitectura.ro
www.de-a-arhitectura.ro

Taguri De-a arhitectura Scoala altfel

Articole recomandate

Citeste si despre