Atelier de scriere creativa, Academia Motanov
Nu cumva sa credeti ca ambitia noastra este sa-i transformam pe copii in mari prozatori si poeti. Asta se poate intampla mai tarziu si depinde de ce isi vor dori ei. Pana la majorat, important e sa citeasca mult, cat mai mult. si uite asa am ajuns la primul scop: sa le trezim apetitul pentru citit.
Al doilea scop e mai degraba legat de scris, cum era si de asteptat. Vrem sa ii familiarizam pe juniori cu genurile si stilurile scrierii si cu felul in care se construieste o poveste.
In primele 6 sedinte, vom vorbi despre ce inseamna un blog / jurnal / eseu (ego-fictiune, stil personal), un reportaj / interviu (jurnalism, documentare), un poem (jocuri poetice – exquisite corpse, colaj de cuvinte), un scurt scenariu (scrierea pentru film, dialog), un antrenament de imaginatie (scrisul pornind de la o imagine, de la cuvinte inventate, etc). Copiii vor intra in jocul nostru pentru ca toate aceste forme ale scrisului vor avea un fond imaginar, captivant – blogul unui extraterestru, interviu cu un personaj preferat, poemul unui robot albastru, scenariu cu fantome si asa mai departe.
In ultimele 6 sedinte va fi vorba despre cum gandim o poveste. Vom vorbi despre inspiratie, personaje, narator, intriga, dialog si descriere, timp, spatiu, actiune. Pentru ca fara teme ne ies povestile pe cealalta ureche.
In prima parte a atelierului, copiii vor primi teme dupa fiecare sedinta, legate de subiectul discutat. Pe cei care vor, ii vom ajuta sa isi faca un blog si vor posta acolo notitele lor de la cursuri si temele. Sa se poata lauda cu efortul lor si sa puna bazele primului grup de cititori!
In a doua parte, sambata vor primi o tema de scris, iar duminica una de citit. Asta inseamna ca vor citi 3 carti in ultimele 3 saptamani. Le vom si comenta impreuna.
La final, vom tipari in cateva exemplare o cartica in care vom include cele mai bune texte ale copiilor, care va semana cu acest supliment al Revistei de Povestiri. Fiecare participant va primi un exemplar.
Informatii atelier
Pot participa copii intre 10 si 14 ani (clasele V-VIII).
Termenul limita pentru inscriere e 24 februarie.
Atelierul se va desfasura intre 1 martie si 6 aprilie (6 saptamani) - 12 sedinte, sambata si duminica, de la 15:00 spre 17:00, la Carturesti MTR.
Vor fi admisi maximum 15 copii, in ordinea inscrierii - mail la simina@motanov.ro; includeti un text (compunere/poveste) scris de copil sau motivatia participarii la atelier.
Costul este de 600 de lei (platiti in 2 transe) si include cele 3 carti din bibliografie + revista/carticica tiparita intr-un exemplar cu cele mai bune texte ale copiilor + diploma.
Academia Motanov
Academia Motanov va folosi experienta unui motan imaginar, Motanov Motanul Mov, pentru a organiza la Bucuresti ateliere creative pentru copii, coordonate de profesionisti prietenosi.
Site-ul Academiei poate fi vizitat de azi la adresa www.motanov.ro, unde parintii interesati de dezvoltarea abilitatilor de exprimare in scris ale copiilor lor vor gasi un atelier de scriere creativa, pentru grupa de varsta 10-14 ani, cu inscrieri deschise pana pe 24 februarie.
Acesta este primul atelier din portofoliul Academiei Motanov si va fi coodonat de scriitoarea si jurnalista Adina Rosetti, autoare a romanului Deadline, primit cu entuziasm de critici si cititori, si a unei carti pentru copii, Domnisoara Poimaine si joaca de-a Timpul, in curs de aparitie.
Atelierul va explora formele scrisului (articol de blog, interviu, reportaj, poem, fictiune), pe care copiii le vor deprinde prin imaginatie si joc. in partea a doua, se va vorbi despre cum se construieste o poveste – naratiune, personaje, dialog si asa mai departe. Micutii vor avea teme dupa fiecare intalnire si trei carti de citit, pe care le vor comenta impreuna cu Adina. La finalul atelierului, fiecare participant va primi un exemplar tiparit dintr-o carticica in care vor fi incluse cele mai bune texte, ale sale si ale colegilor.
Atelierul de scriere creativa incepe pe 1 martie, va cuprinde 12 sedinte, se va desfasura la libraria Carturesti MTR sambata si duminica si va costa 600 lei.
Academia Motanov este cel mai nou proiect al asociatiei culturale Brain Fitness, cunoscuta mai putin prin nume, cat prin proiectele create pana acum: publicatia literara Revista de Povestiri, revista foto Love Issue, campania de promovare a cititului Maratonul de lectura.
Din octombrie 2012, Brain Fitness organizeaza ateliere creative pentru adulti: scriere creativa cu Florin Iaru si Marius Chivu, scenaristica sub indrumarea Ceciliei stefanescu si a lui Cristi Puiu, coaching in comunicare cu Magda Bunea si caligrafie cu Georgian Constantin si Sorin Traistaru.
"Datorita succesului atelierelor pentru adulti si dorintei motanului mov care locuieste in Revista de Povestiri de a trece scoala de imaginatie pe care a absolvit-o el din fictiune in realitate, a aparut Academia Motanov. Parintii si copiii cu inclinatii creative vor gasi pe motanov.ro ateliere si povesti care apar in urma lor, resurse de dezvoltare si o echipa de pisici mereu deschisa la feedback si idei noi." (Simina Diaconu, presedinte Brain Fitness)