Atelierul de-a arhitectura HandsOn!

/ / Modificat: 2013-05-29
Atelierul de-a arhitectura HandsOn!

De-a arhitectura Hands On!

Atelierul de-a arhitectura HandsOn! din Ploiesti a fost parte a evenimentelor desfasurate in cadrul Anualei de arhitectura 2013 organizate de OAR Prahova.

hands_on_ploiesti
De-a arhitectura Hands On! este un proiect complementar ce isi propune sa largeasca publicul tinta al unor evenimente legate de arhitectura si oras aducand copiii si familiile acestora în mijlocul manifestarilor culturale legate de mediul construit.

Copiii de la Liceul de Arte din Ploiesti, clasele I-IV, au venit pregatiti pentru un concurs de construit... Desi au fost in competitie doar cu visele si gandurile lor, in incercarea de a construi un Ploiesti cat mai potrivit vietii lor de copii, ne-au surprins placut prin implicarea si imaginatia lor.

atelier_hands_on

Am facut echipele, am discutat putin despre ce inseamna sa lucram in echipa si sa imaginam un spatiu public dintr-un oras, despre cum sa tinem cont de parerilor membrilor echipei, despre cum sa negociem, despre cum sa impartim sarcinile. si am inceput munca, caci nu am avut decat 2 ore la dispozitie!                           

Echipa roz, coordonata de arhitectul Alex Axinte (Studio Basar), a imaginat un oras al florilor, curat, foarte putin populat, un oras in care locuitorii au singuri grija de parcul lor. Nelipsite din orasul florilor sunt primaria, biblioteca, teatrul, biserica si gogosaria.  

oras
Echipa mov, indrumata de arhitect Simona Valcu (OAR Prahova), a creat un oras in tranzitie... atat orasul vechi cat si cel nou erau prezente, iar cel care le lega era parcul central. Desi erau constienti ca in orasul nou incapeau mai multi oameni, cu totii doreau sa locuiasca in cel vechi, si au decis in unanimitate ca in orasul nou doar sa se lucreze. Au rezolvat si problema parcarilor, sub cladirea primariei, astfel incat parcul central sa fie liber.

Echipa portocalie a visat alaturi de arhitect Corina Croitoru (din partea De-a arhitectura) la un oras mixt, cu o zona publica si una rezidentiala. Copiii isi doresc sa treaca prin padure in drumul lor spre scoala, sa pescuiasca din lacul din mijlocul cartierului, isi doresc un muzeu la fel ca "Antipa" foarte aproape de scoala pentru a putea studia oricand au nevoie animalele si plantele. Interesant este ca intre cele doua zone stau primaria si muzeul, folositoare atat oamenilor de afaceri si turistilor din zona publica, dar si celor din zona de locuinte. Singura legatura intre cele doua zone este pista de biciclisti!

hands_on
Echipa albastra alaturi de studentul arhitect Lucian Caldarescu (din partea De-a arhitectura) a creat "orasul fericit", oras in care scoala este cea mai importanta cladire, “caci este necesar sa inveti ca sa fii fericit”. Orasul lor este fericit caci masinile sunt parcate departe, are o biserica frumoasa si multi copaci.

Echipa verde, alaturi de zambetul arhitectei Ioana Lichiardopol (OAR Prahova), a visat la un Ploiesti de peste 50 ani, o combinatie reusita intre zgarie-nori si traditie (caci inca mai exista fantana batraneasca).

Dintre toate atelierele de pana acum, acesta a fost sprijinit si de  un arhitect pensionar, doamna Stoian Staniloiu Valentina Cornelia, care i-a sfatuit pe copii cu multa caldura. Multumim pentru sprijinul acordat si arhitectului Marcian Nica din partea OAR Prahova.

Taguri De-a arhitectura

Articole recomandate

Citeste si despre