Credeti ca un copil de clasa I poate indragi muzica clasica? Pana anul trecut, raspunsurile ar fi fost extrem de retinute, insa prima editie a proiectului "Spune DA muzicii clasice!" a reusit sa demonstreze cat de receptivi pot fi copiii. De aceea, membrii Fonetic Quintet vor continua cu cea de-a doua editie a proiectului.
Pentru al doilea an, consecutiv, proiectul "Spune Da muzicii clasice!" al asociatiei culturale KaleLarga a iesit castigator in urma concursului de proiecte din cadrul programului cultural Bucuresti – Orasul In- Vizibil, organizat de ARCUB si Primaria Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
In perioada 19 septembrie – 15 noiembrie 2016 copiii din scolile primare ale sectorului 3, Bucuresti, vor beneficia de programul de educatie muzicala derulat de Fonetic Quintet in parteneriat cu ArCub, "Spune DA muzicii clasice!", ca urmare a succesului avut de prima editie, desfasurata anul precedent in scolile primare ale sectorului 5.
Membrii quintet-ului vor continua sa prezente copiilor povestea"Petrica si lupul" de Sergei Prokofiev, in colaborare cu naratoarea Oana Serban, ce le va explica copiilor rolul fiecarui instrument in poveste. O demonstratiei a modului in care se desfasoara aceste ore de educatie muzicala, poate fi urmarita aici: https://www.youtube.com/watch?v=fDkbCv1Fk8M
Initiatorul proiectului, Bogdan Gugu, clarinetist in Orchestra Filarmonica din Pitesti si membru fondator al Fonetic Quintet ne povesteste: "Dupa o prima editie fabuloasa, in 2015, cu un public format din peste 2500 de elevi din 19 scoli ale sectorului 5, este timpul sa le facem cunostinta cu flautul, oboiul, clarinetul, fagotul si cornul si elevilor scolilor primare din sector 3. Povestea a stimulat reactiile specifice copilariei cu aceeasi eficacitate ca acum 80 de ani, cand a fost scrisa si compusa de Prokofiev. Copiii, intre 6 si 10 ani, au fost, pe rand, fascinati, inveseliti, speriati si extrem de curiosi pe parcursul lucrarii. Dinamica povestii nu i-a lasat pe cei mici sa se plictiseasca niciun moment."
Ora de educatie muzicala propusa de Fonetic Quintet pune accentul pe interactivitate si creativitate, contribuind astfel la conturarea personalitatii copilului inca de la varste fragede. De asemenea, cunostintele astfel dobandite, largesc orizontul estetic al micutilor in domeniul muzicii, teatrului si al artelor vizuale: Muzica clasica, in special, ascultata din frageda copilarie, contribuie la dezvoltarea inteligentei micutilor, atat din punct de vedere cognitiv, cat si emotional. Adica ajuta la formarea unui adult bun si destept- ce dorim sa devenim cu totii, pana la urma.”, a adaugat Bogdan Gugu.
Principalele obiectivele ale campaniei "Spune DA muzicii clasice!" vizeaza cresterea numarului de copii care aleg sa urmeze cursurile unei scoli de muzica si sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanta muzicii clasice in procesul educativ: „Ne dorim si suntem responsabili, ca artisti instrumentisti profesionisti, sa transmitem mai departe pasiunea si magia instrumentelor de suflat din orchestra simfonica. Vrem sa-i indrumam spre invatamantul vocational, sa studieze aceste instrumente muzicale ca hobby in cele 5 scoli de muzica si 2 licee de muzica din Bucuresti.” conchide Bogdan.
Mai multe detalii despre Fonetic Quintet si campania "Spune DA muzicii clasice" pe www.concert-educativ.ro.