Beneficiile practicarii unui sport inca din copilarie si adolescenta sunt nenumarate si binecunoscute de fiecare dintre noi: o dezvoltare fizica armonioasa, disciplina, socializare, mentinerea unei stari de sanatate optime pe termen lung.
Dar gasirea acelui sport care sa se potriveasca copilului tau si mai ales integrarea acestuia in viata familiei – sa nu uitam ca un sport practicat cu regularitate necesita o investitie financiara, de timp si energie substantiala – se poate dovedi o provocare destul de serioasa in fata careia multi dintre noi capituleaza inainte de a ajunge sa culeaga roadele.
Dar se pare ca educatia – in primul rand a parintilor - si accesul din ce in ce mai mare la informatie isi spun cuvantul si lucrurile incep sa se schimbe.
Daca pana anul trecut statisticile ne aratau ca numarul copiilor care practicau sport era ingrijorator, iar interesul pentru astfel de activitati scadea la an la an, cele mai recente studii ne prezinta o crestere a gradului de implicare a copiilor in activitatea fizica. Fie ca este vorba despre o implicare mai mare a parintilor in educatia copiilor, fie ca este vorba despre interesul copiilor fata de sport, schimbarea este una cu adevarat benefica pentru ambele parti.
Editura Preda Publishing sustine practicarea sportului regulat si incurajeaza oamenii de toate varstele sa practice sporturi, indiferent de natura acestuia.
In ceea ce priveste interesul pentru sport in randul copiilor din mediul urban, procentele sunt imbucuratoare: 71% dintre acestia aleg sa isi petreaca timpul practicand activitati fizice. Desi procentele referitoare la practicarea sportului in functie de sex sunt aproape echilibrate, totusi baietii practica mai mult sport decat fetele. Acestia reprezinta un procent de 76%, pe cand fetele se situeaza la 66% din totalul copiilor sportivi.
Intre preferintele baietilor se afla fotbalul, cu un procent de 31%, urmat de artele martiale cu 22%, apoi de inot cu 13%. Fetele prefera alte mijloace de a face miscare, iar in topul preferintelor se afla dansul - cu un procent de 25%, urmat de inot cu 13% si atletism cu un procent de 11%. Fetele din mediul urban nu sunt foarte deschise la ideea practicarii sporturilor care ii atrag pe baieti: statisticile ne arata ca doar 5% dintre acestea ar practica fotbalul si doar un firav 2% ar fi interesate de artele martiale.
Cat despre numarul de ore de sport practicate de copii in timpul unei saptamani, acesta este de aproximativ 4 ore, indiferent de mediul din care provin copiii sau tipul sportului practic. Copiii amatori de miscare fac aproximativ 3,4 ore pe saptamana, pe cand cei care practica sport in cadrul unui club sau insotiti de un antrenor aloca pentru aceasta activitate in jur de 6,4 ore pe saptamana.
Deoarece practicarea unui sport nu necesita doar vointa si interes din partea copiilor, ci si resurse financiare din partea parintilor, trebuie sa mentionam ca totalul cheltuielilor lunare dedicate acestei activitati urca la putin peste 200 lei: 53% din cheltuieli sunt de regula alocate bunurilor (echipament si articole sportive) in timp ce 47% merg in directia serviciilor (abonamente, ore de antrenament, antrenori si preparatori fizici, deplasari).
Preda Publishing a realizat un infografic in care a adunat toate aceste date.
Preda Publishing este o editura unica pe piata romaneasca, dedicata in intregime sportului, in toate formele sale: alergare, ciclism, triatlon, alpinism sau sporturi cu mingea. Fondata in 2011, de un grup de iubitori ai sportului, Preda Publishing promoveaza un stil de viata sanatos, bazat pe miscare, dieta echilibrata si respect pentru natura. in prezent, oferta Preda Publishing este structurata pe urmatoarele colectii:
iRun, colectie dedicata alergarii, fie ca este vorba de pista sau alergari montane, sprint, maraton sau ultramaraton
iBike, colectie dedicata ciclismului
iTri, colectie dedicata triatlonului, sport ce capata din ce in ce mai multi adepti in Romania
iBall, colectie dedicata fotbalului si eroilor sai
iClimb, colectie dedicata alpinismului si iubitorilor muntelui
iLegend, colectie dedicata legendelor sportului.